Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos jagodowy

Sos jagodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4735

Dodano:

Odsłon: 507

Niesamowity sos jagodowy, który przygotujesz w domu w mniej niż 10 minut! Doskonały sos z jagód do naleśników, tostów, gofrów, makaronu, deserów, klusek na parze, pyz, lodów i jogurtu. Cudowne, soczyste owoce zanurzone w gęstym syropie o zrównoważonym smaku - coś pysznego!!!

Składniki

  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód, borówek, wydrylowanych wiśni lub czereśni
  • 1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi wymieszana z 2 łyżkami zimnej wody
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sos jagodowy

Przygotowanie

  1. Do rondelka włożyć jagody (lub inne wybrane owoce), cukier, wlać sok jabłkowy oraz sok cytrynowy, podgrzewać powoli cały czas mieszając - gotować na wolnym ogniu kilka minut.
    W tym czasie wlać roztwór skrobi, starannie wymieszać z sosem jagodowym i po kilku minutach zdjąć z ognia. Sos powinien być umiarkowanie gęsty, a owoce równomiernie w nim zawieszone. Długość gotowania można odpowiednio dostosować w zależności od pożądanej gęstości sosu :)

    Składniki jak cukier i sok cytrynowy warto dodać według własnego smaku, kosztując sos podczas gotowania.

    Mam nadzieję, że przepis na sos spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 sierpnia Biorę do naleśników, gofrów i lodów :) Super, pyszności, aż miałbym chęć zjeść tą łyżeczkę teraz ;) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 11 sierpnia Wygląda przepysznie! Zjedlibyśmy z naleśnikami lub pierogami :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń