Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najbardziej podstawowym przepisem na sos do gołąbków jest pomieszanie bulionu z koncentratem pomidorowym. Jednak tym razem wydobędziemy prawdziwy smak sosu, wykonując go od podstaw. Sosu możesz także użyć do klopsików, gulaszu, zrazów, udusić w nim kurczaka lub rybę. Powiększoną porcję sosu, rozcieńczoną bulionem lub wodą zaserwuj z makaronem jako zupę. Sos jest idealny jako dodatek do pizzy, jako szybki pomysł na obiad z makaronem lub alternatywa keczupu. Sosem możesz polać gołąbki podczas serwowania lub użyć do zapiekania w piekarniku. Nadmiar sosu przechowuj w słoiku w lodówce. Zapasteryzowany przedłuży swoją trwałość do kilku miesięcy.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Na patelni rozpuść tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i lekko podsmaż, by się zeszkliła. Następnie dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i też chwilę podsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (dla podkręcenia smaku możesz ją wcześniej upiec i obrać ze skórki). Następnie przełóż na patelnię pomidory z puszki lub sparzone, obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory. Dodaj sól, pieprz, cukier, ocet, przyprawy w proszku oraz (ewentualnie) koncentrat pomidorowy i gotuj około 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Gdy sos zgęstnieje, jest gotowy by polać nim gołąbki lub wlać do brytfanki, w której gołąbki będą się piekły. Jeśli chcesz, by sos był idealnie gładki, możesz go zmiksować przed dalszym użyciem. Nadmiar sosu przelany do słoika przechowuj w lodówce.