Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbujcie mój przepis na domowy sos pieczarkowy. Bez zbędnych dodatków i nadmiaru przypraw, aby nie zakłócić smaku i aromatu pieczarek.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2890
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421986
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2209
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2890
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421986
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2209
Składniki
Cebulę obieramy i drobno siekamy
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę aż do zeszklenia, a następnie wrzucamy na patelnię pieczarki i lekko solimy. Pieczarki puszczą dużo płynu, w którym dusimy je ok 5 minut
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy jarzynkę i dorzucamy pieczarki wraz z płynem. Gotujemy kolejne 5 minut. Dosalamy
Do gotujących się pieczarek dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby nie było grudek
Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do sosu. Mieszamy, a po zagotowaniu jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem
Opcjonalnie można przed podaniem posypać sos posiekaną natką pietruszki