Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 3231

Dodano:

Odsłon: 302

Wypróbujcie mój przepis na domowy sos pieczarkowy. Bez zbędnych dodatków i nadmiaru przypraw, aby nie zakłócić smaku i aromatu pieczarek.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ok 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej w proszku
  • 1-2 łyżki mąki
  • opcjonalnie natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos pieczarkowy

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy

  2. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki

  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę aż do zeszklenia, a następnie wrzucamy na patelnię pieczarki i lekko solimy. Pieczarki puszczą dużo płynu, w którym dusimy je ok 5 minut

  4. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy jarzynkę i dorzucamy pieczarki wraz z płynem. Gotujemy kolejne 5 minut. Dosalamy

  5. Do gotujących się pieczarek dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby nie było grudek

  6. Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do sosu. Mieszamy, a po zagotowaniu jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem

  7. Opcjonalnie można przed podaniem posypać sos posiekaną natką pietruszki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń