Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos rydzowy z papryką i cebulą, idealny do klusek, makaronów, kasz i ziemniaków.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1712
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17878
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1930
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1712
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17878
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1930
Składniki
Wyczyszczone, wymyte rydze kroimy w większą kostkę. Paprykę i cebulę również kroimy w kostkę, wszystko solimy i posypujemy pieprzem ziołowym.
Na gorącej patelni z 1 łyżką oleju dusimy rydze na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu puszczenia soku przez rydze. Gdy rydze puszczą sok, dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Przykrywamy patelnię i dalej dusimy do miękkości papryki i cebuli.
W między czasie w małym garnczku zagotowujemy wodę z 1 łyżką domowej kostki rosołowej. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy (mielony). Gdy duszące rydze, cebula i papryka są miękkie,przekładamy do garnczka, doprawiamy do smaku i dusimy wszystko w garnczku do lekkiego zagęszczenia się sosu. Dodajemy śmietanę i rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy, próbujemy smak.Doprowadzamy do zagotowania się sosu i kończymy gotowanie sosu.