Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten najprostszy do wykonania sos truskawkowy z płynnym miodem jest wspaniałym dodatkiem do wielu różnych dań i deserów. Robię go w czerwcu od niepamiętnych czasów. To po prostu świeże truskawki zmiksowane z miodem, przy czym u nas jest to zazwyczaj miód prosto z ula. Taki właśnie sos przygotowuję zawsze w pełni sezonu na truskawki i świeży, płynny miód. A następnie podaję go do lodów i innych deserów, do racuszków i placków, do kopytek, leniwych pierogów, knedli, klusek i makaronu. Polewam nim naleśniki z serem lub owocami. Po rozcieńczeniu wodą, zsiadłym mlekiem lub kefirem staje się pysznym koktajlem. Idąc dalej – odpowiednio przerobiony sos z łatwością zmieni się w zupę – chłodnik truskawkowy. Jest to więc przepis bazowy, czyli najbardziej podstawowa receptura na sos truskawkowy bez cukru.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 197
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15235
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 197
Babeczki z czekoladą w środku to niezwykle prosty, a do tego tani deser. Wyst...
Odsłon: 15235
Składniki
Przygotowanie jest najprostsze z możliwych. Opłucz truskawki, a następnie usuń z nich szypułki. Tych szypułek nie musisz wyrzucać, bo są pełne wspaniałych wartości i po wysuszeniu świetnie nadają się jako dodatek do mieszanek herbacianych. A po zaparzeniu smakują całkiem zacnie, więc warto spróbować!
Obrane truskawki zmiksuj z miodem na gładki sos. Przelej do słoika lub innego szklanego naczynia i przechowuj w lodówce. Podawaj go do rozmaitych potraw – według własnego gustu i różnych smakowitych pomysłów.
Na zdjęciu widzisz przykład podania – mój makaron z sosem truskawkowym, który ostatnio na szybko przygotowałam podczas najnowszego miodobrania:
Z wpisu na blogu dowiesz się, jak przechowywać sos i co zrobić, gdyby zaczął lekko fermentować.