Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos z dyni do makaronu to idealna propozycja na jesień. Jest lekki, pełny warzyw, smaku i witamin. Cechuje się też pięknym, słonecznym kolorem i słodko-kwaskowatym smakiem. Będzie z pewnością ciekawą alternatywą dla standardowego sosu bolognese czy Carbonara i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim na diecie wegańskiej. Całość przygotujesz w zaledwie 15 minut, co czyni to danie idealnym dla osób zapracowanych i zabieganych.
blender, patelnia
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 100
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 100
Składniki
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i połowę soli. Smaż przez ok. 5 minut, do miękkości warzyw.
Dodaj posiekany czosnek, oregano, estragon i cynamon. Gotuj do momentu uzyskania bardzo aromatycznego zapachu. Następnie dodaj pomidory i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
Dołóż puree z dyni i wymieszaj do połączenia. Gotuj przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź.
Przełóż całość ostrożnie do blendera. Dodaj masło i ocet. Zblenduj sos z dyni do makaronu do uzyskania gładkiej i kremowej masy.
Całość przełóż z powrotem do garnka. Dopraw solą i pieprzem.
Sos z dyni wymieszaj z makaronem lub rozłóż równomiernie na nim. Podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżej bazylii.