Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko mąż przyniesie z ogrodu ten wiosenny rarytas, zawsze zmajstruję coś pysznego, a tym razem były to strzałki czosnku smażone po koreańsku. Odkąd uprawiamy w ogrodzie czosnek zimowy, poznałam tę niechcianą, ale bardzo smaczną część rośliny. Nie kupisz tego w sklepie, przynajmniej w Polsce, bo nie wiem, jak jest w innych krajach.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3572
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 520
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 349
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3572
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 520
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 349
Składniki
A dlaczego napisałam, że strzałki są niechcianą częścią czosnku? Niechciane są w ogrodzie, ponieważ strzałki to po prostu pędy kwiatowe czosnku. Jeśli pozwolimy im wyrosnąć i zakwitnąć, powstaną nasiona, a roślina wysili się, żeby je wytworzyć. A przecież w czosnku najbardziej pożądana jest główka złożona z ząbków, a nie kwiaty i nasiona. Szacuje się, że strzałki pozostawione na roślinach zmniejszają plon czosnku nawet o 25%! Przy czym warto wiedzieć, że pędy kwiatowe pojawiają się tylko na czosnku ozimym, czyli sadzonym jesienią. Jeśli więc chcesz mieć duży plon Harnasia, Arkusa, Lubaszy albo innej odmiany czosnku zimowego, strzałki należy wyciąć lub wyłamać. Wiele osób wyrzuca je na kompost jako odpad, bo nie wiedzą, że to jest takie wartościowe i pyszne!
W kuchni bowiem strzałki czosnku są bardzo chciane! Charakteryzują się silnym smakiem i aromatem czosnku, ale są nawet bogatsze w składniki, bo zawierają chlorofil. Są świeże i pyszne jak wszystkie młode warzywa. Zawsze staram się zrobić z nich coś smacznego, choć nie uprawiamy ogromnych ilości czosnku. Ot, jedna grządka na własne potrzeby, więc tych strzałek nie jest jakoś bardzo dużo, ale na jedno świeże danie zawsze wystarczy.
W czasach suszy, jak w tym roku, pędy kwiatowe czosnku są dość cienkie. Gdy zima i wiosna bardziej obfitują w śniegi i deszcze, wówczas strzałki bywają grubsze. Ale zawsze świeże i pyszne, więc warto z nich coś przygotować. Tym razem postawiłam na strzałki czosnku smażone po koreańsku. Podałam to danie z ryżem oraz tofu z patelni i w ten sposób powstał prosty, ale bardzo smaczny obiad.
Strzałki czosnku umyj i osusz, a następnie przygotuj w opisany niżej sposób.
Z każdej strzałki odetnij końcówkę z kwiatostanem, jak to pokazuję na zdjęciu.
Kwiatostany odłóż na bok (przydadzą się do czegoś innego, co opiszę osobno), a łodyżki pokrój w kawałki o długości 2-3 cm. Tych pokrojonych kawałków powinno być około 200 g, czyli dwie bardzo duże garście. Duże, męskie garście!
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj pokrojone strzałki czosnku. Smaż przez 3-4 minuty, często mieszając. Posyp szczyptą soli.
Dodaj sos sojowy i duś strzałki do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Powinno to zająć kolejne 3-4 minuty.
Gdy strzałki czosnku staną się miękkie, wyłącz palnik i zostaw warzywa na patelni do ostudzenia.
Po przełożeniu na talerze posyp sezamem (możesz go wcześniej uprażyć na suchej patelni, ale niekoniecznie) i podawaj. My zjedliśmy z ryżem oraz z tofu usmażonym na patelni i uduszonym w sosie. I to był bardzo smaczny obiad w azjatyckim stylu!