Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to kolejna świąteczna kiełbasa, tym razem pieprzowa podpiekana.
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 14
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 31
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1010
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 250
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 14248
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 14
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 31
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1010
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 250
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 14248
Składniki
Rozdrabnianie: mięso z golonki mielimy przez sitko 2.5 mm mięso wieprzowe od szynki lub łopatki mielimy przez sitko 10 mm boczek lub podgardle wieprzowe mielimy przez sitko 8 mm
Mieszanie: Rozdrobnione mięso z golonki dodatkowo rozdrabniamy blenderem z dodatkiem zimnej wody wymieszanej z cukrem, czosnkiem granulowanym, pieprzem czarnym i kolorowym. Mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem lub boczkiem, dodajemy peklosól. Całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników i dobrej kleistości farszu. Wyrobiony farsz odstawiamy na 48 godzin do lodówki. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle jelita. Napełnione jelita odkręcamy w kiełbaski o odpowiadającej nam długości.
Osadzanie: Osadzanie od 2 do 3 godzin. W moim przypadku gdy wędzenie odbywać się będzie metodą garnkową dodatkowo osuszam ją kilkanaście godzin. Wędzenie: Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha/buk przez 2 godziny. Podpiekamy 20 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Chłodzenie: Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju.
Smacznego!!!