Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować swojskie masło ? Jest to bardziej proste niż myślisz, wiele osób na pewno pamięta smak masła domowego z dzieciństwa, domowe ma o wiele lepszy smak niż te sklepowe choć niektórzy twierdzą że to margaryna
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Składniki
Przygotowaną śmietanę przelać do wysokiego naczynia lub do robota kuchennego, zaczynamy ubijanie od najmniejszych obrotów miksera, gdy w czasie ubijania śmietana się ubija na sztywno wtedy zwiększać stopniowo obroty do najwyższego. Ubijając na najwyższych obrotach ubijać do momentu aż od tłuszczu oddzielać się zacznie serwatka, wtedy zmniejszyć obroty ponieważ zacznie chlapać i ubijać do czasu aż tłuszcz zacznie sztywnieć
Oddzielony tłuszcz od maślanki przelać na durszlak z małymi oczkami, maślankę można pozostawić do wypicia przelewając ją w szklanki, pozostawiając sam tłuszcz na durszlaku przelać go zimną wodą do czasu aż po tłuszczu będzie ściekać przezroczysta woda już bez maślanki. Z przelanego wodą tłuszczu uformować kostkę lub owal masła kto jak woli odciskając przy tym nadmiar wody
Przygotowane swojskie masło smakuje wyśmienicie, kupne ma daleki smak i zapach do wykonanego masła własnoręcznie. Zrobione i uformowane przechowywać w lodówce ale nie koniecznie ponieważ stojąc w temperaturze domowej nic się z nim nie dzieje nie rozpuszcza się jak kupne. Takie masełko idealnie sprawdzi się ze swojskim ciepłym chlebkiem a nawet jako do chleba kupnego z posmarowanym swojskim masłem z dodatkiem wędlin, sałaty a nawet tylko posolone mówię wam petarda a co najważniejsze taniej nam wyjdzie kupić śmietanę niż kostka masła kupiona w sklepie. Całe wykonanie łącznie ze zdjęciami znajdziecie na moim blogu serdecznie zapraszam