Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na mniszka lekarskiego już dawno się rozpoczął :)Warto wybrać się na łąkę i nazbierać trochę jego kwiatów i przygotować domowy syrop, który w smaku przypomina miód, dlatego zwany jest majowym miodkiem :)
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 86
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 761
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 480
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 306
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 86
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 761
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 480
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 306
Składniki
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Następnie rozkładamy je na białych kartkach papieru – aby wszystkie żyjątka z nich uciekły – dodatkowo przed wrzuceniem do wody warto je przejrzeć. Wkładamy kwiatki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15-20 min. na wolnym ogniu.Pod koniec gotowania dodajemy wyszorowana i pokrojona na plasterki cytrynę.Przykrywamy i odstawiamy na 24 godz.Ja odstawilam na cała noc.
Po tym czasie kwiaty i cytrynę przecedzamy, odciskamy w tetrowej pieluszce lub gazie i wyrzucamy. Do płynu wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając – do momentu, w którym powstanie syrop - konsystencja płynnego miodu.Gorący syrop wlewamy do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoiczków,zakręamy pokrywkami,przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 2 godz.(sucha pasteryzacja).Po tym czasie stawiamy słoiczki do góry dnem.Odwracamy je dopiero jak syrop ostygnie.Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy, a nawet lat. Syrop z mniszka lekarskiego smakuje jak prawdziwy miód. Jest przepyszny!