Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej przygotowywałam aromatyczny szary sos do wigilijnego karpia, ale zaprzestałam tej praktyki, gdy ryby przestały gościć na naszym stole. W tym roku przypomniałam sobie o wspaniałym korzennym sosie z czerwonym winem. Kupiłam bowiem pewnego „gotowca” – wegański odpowiednik kotlecików rybnych, bo bardzo chciałam ich spróbować. Nawiasem mówiąc – okazały się całkiem niezłe, naprawdę pachniały rybą. I tak sobie rozmyślałam, z czym je podać podczas wieczerzy wigilijnej, aż przypomniał mi się szary sos. Skoro był dobry do karpia i innych ryb, to pewnie do „rybnych” pulpetów też będzie pasował. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, a piszę o tym dopiero po świętach, ponieważ był to impuls na ostatnią chwilę. Więc nie dało się opisać go wcześniej, przed świętami. Ale to nic, bo wielkopolski szary sos przyda się nam na wszystkie kolejne święta Bożego Narodzenia. Czyli za rok, za dwa i za dziesięć lat również.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5591
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5591
Składniki
Mąkę wsyp na suchą patelnię i podpiecz ją do lekko rumianego koloru.
Do zrumienionej mąki dodaj surowe masło, a następnie rozpuść je, wymieszaj z mąką i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Do podsmażonej mąki z masłem dodaj chłodny bulion warzywny albo rybny i mieszaj intensywnie trzepaczką rózgową, aby nie utworzyły się grudki.
W kolejnym etapie dodaj czerwone wino i nadal mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj przez dłuższą chwilę, czyli do momentu zagęszczenia się sosu.
Teraz dodaj miód, rozpuść go i wmieszaj do sosu.
Kolejnym krokiem jest dodanie przyprawy piernikowej,
a następnie rodzynków i płatków migdałowych.
Wymieszaj wszystko dokładnie i na koniec przypraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny.
Usmażoną rybę podaj polaną gęstym, aromatycznym sosem albo ułóż kawałki ryby na sosie. Możesz też podgrzać w nim pulpety z ryby albo – tak jak ja – podać szary sos do rybnych lub wegańskich (a’la rybnych) klopsików. Całość udekoruj płatkami migdałowymi. Danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Smacznego!