Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynka "RARYTAS".

Szynka RARYTAS.

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 2513

Dodano:

Odsłon: 4778

Smaczna domowa szynka.

Składniki

  • 1,5 kg surowej szynki
  • 3 l wody
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren jałowca
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • po 2 łyżeczki: majeranku, tymianku,słodkiej papryki, lubczyku
  • po 1 łyżeczce: rozmarynu, estragonu
  • 4 kopiaste łyżki soli peklowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do wody dodać wszystkie przyprawy, pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek z łupiną.

  2. Zagotować marynatę, następnie dodać sól peklową i dokładnie wymieszać .

  3. Ostudzić i włożyć szynkę ( musi być cała przykryta ).

  4. Włożyć do lodówki na 5-7 dni do marynowania. Codziennie przewracać szynkę.

  5. Po tym czasie wyjąć szynkę z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obwiązać sznurkiem lub włożyć do siatki (można kupić w sklepie ).

  6. Ugotować szynkę na parze 1.5 godziny.

  7. Po tym czasie lekko ostudzić, a następnie rozgrzać piekarnik do 150 st. i zapiec szynkę przez 15 min. Szynka w środku jest soczysta na zewnątrz lekko przypieczona.
    Smacznego życzę:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń