Do góry

Dodatki Przepis na:

szynka w ziołach

szynka w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1804

Dodano:

Odsłon: 3102

Jakie to szczęście mieć w domu faceta, który uwielbia gotować i eksperymentować w kuchni. Dziś przepis na aromatyczną szynkę w wykonaniu mojego męża, który w nocy nie mógł spać więc postanowił zrobić coś dobrego na śniadanie. Dobrze, że znalazł w lodówce świeże mięsko. Użył do tego swoich ulubionych przypraw i piekł ją w piekarniku przez 6 godzin. Wyszła znakomita! Soczysta, aromatyczna i taka smaczna, że na śniadanie zjedliśmy prawie połowę.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • Składniki na marynatę: 1-1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu, 5 kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 łyżki oliwy,
  • Ponadto: garść suszonych śliwek.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły. Włożyć do naczynia w którym będziemy piec. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. W tym przypadku mięso było pieczone od razu bez wcześniejszego marynowania.

  2. Pieczenie: W schabie robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy suszone śliwki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni C (grzanie góra - dół bez termoobiegu) pieczemy przez ok 5-6 godzin do momentu uzyskania wewnętrznej temperatury mięsa 65 st C. Gdy schab jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na ok 15-20 minut, aby mięso mogło odpocząć, a sok z mięsa nie wypłynął.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń