Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna wędlinka na kanapki, domowego wyrobu. Wszystkiego można się nauczyć, nawet wędzenia w garnku i wtedy możemy za niewielkie koszta mieć swój, smaczny wyrób.
Polecam.
Odsłon: 366
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1398
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 547
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1927
Polecam.
Odsłon: 366
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1398
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 547
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1927
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Z szynki wybieramy ładne kawałki mięśnia do uwędzenia. Solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Osuszanie: Po zakończeniu peklowania osznurowujemy szynki i wieszamy do ocieknięcia i oschnięcia na noc na około 8 godzin.
Wędzenie: Wędzimy w garnku dymem o temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Czas wędzenia 2 godziny. W ostatniej fazie wędzenia (30 minut) podpiekamy w temp. ok. 80 stopni 2 razy po 10 minut. Wyłączamy gaz i studzimy garnek. Podnosimy pokrywę z wędzonymi szynkami dopiero po ostudzeniu garnka, dlatego żeby już nie było dymu.
Studzenie: Szynki studzimy kilka godzin powieszone na kiju w temperaturze pokojowej, później umieszczamy w lodówce.
Udanego wędzenia :)