Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z mąki pełnoziarnistej. Prosto i smacznie. Z podanych składników otrzymałam makaron na 1-2 porcje.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5377
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 414
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5377
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 414
Składniki
1. Nasyp mąkę na stolnicę, uformuj kopiec z dziurką w środku i wbij jajko. 2.Dodaj szczyptę soli. 3 Zmieszaj delikatnie widelcem jajko z mąką z góry kopca. 4. Kiedy jajko wymiesza się z mąką, zacznij ugniatać ciasto rękoma na oprószonej mąką stolnicy. 5. Ugniataj przez kilka minut, dopóki nie zrobi się miękkie, gładkie i elastyczne o jednorodnej strukturze. 6. Wtedy zamknij je w plastikowej torebce lub zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. 7. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj ciasto na gładki płat grubości 1 mm. 8. Oprósz mąką, zwiń w rulon i pokrój na grubość 8 mm. 9. Pokrojony makaron zwiń w gniazdka. 10. W czasie kiedy makaron odpoczywa zagotuj 1 litr wody. 11. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj 2 łyżeczki soli. 12. Gdy woda się gotuje wrzuć makaron i ugotuj al dente (ok. 5 minut). 13. Nie dodawaj oliwy, a po ugotowaniu nie przelewaj zimną wodą. 14. Gdy makaron jest gotowy wymieszaj z sosem np. bolognese. 15. Smacznego.