Do góry

Dodatki Przepis na:

Tradycyjne buraczki na ciepło

Tradycyjne buraczki na ciepło

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 272

Dodano:

Odsłon: 2202

Delikatne i kremowe. Pyszny dodatek do obiadu!

Składniki

  • Buraki - ok 2kg
  • Masło - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - niecałe 2 łyżki
  • Śmietana 18 % - 3-4 łyżki
  • Sól, Pieprz, Vegeta
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować w łupinach do miękkości.

    Kiedy buraki ostygnął, poobierać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  2. W dość sporym rondelku rozgrzać masło, kiedy się lekko roztopi (należy uważać, aby się nie przypaliło) dodać Vegetę ok. 1 łyżki.

    Chwilkę potrzymać na ogniu i dodać mąkę. Dobrze zamieszać, żeby zrobić lekką zasmażkę.

    Do zasmażki dodać potarte buraki i dobrze wymieszać. Podlać wodą, ok szklanki, tak żeby całość się nie przypalała podczas zasmażania.

    Podsmażać na małym ogniu, często mieszając.

  3. Kiedy buraki dobrze połączą się z zasmażką, dodać pieprz, sól, ewentualnie Vegetę do smaku.

    Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń