Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny krem do tortów pochodzi ze starego zeszytu babci i jest robiony w naszym domu od prawie pół wieku. Nie ma lepszego kremu niż ten na bazie jajek ubijanych na parze z cukrem , a następnie utartego z masłem. Jest to podstawa baza kremu jeśli chcemy uzyskać krem o ulubionym smaku dodajemy , ulubione dodatki np. zmielone orzechy włoskie zaparzone w mleku i mamy wspaniały krem orzechowy, krem czekoladowy, chałwę, robimy kremy o smaku jaki najbardziej lubimy. Krem budyniowy raczej nie nadaje się do tortów.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj żółtka i cały czas ubijaj. W garnku zagotuj wodę, misę jajeczną umieść na garnku i cały czas ubijaj na małych obrotach do rozpuszczenia cukru. Następnie zdejmij i mieszanej masę do całkowitego wystygnięcia żeby się nie zważyła. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i wlewaj powoli masę jajeczną Utrzyj na puszystą masę.
Do tak przygotowanej bazy dodaj ulubione dodatki . Oczywiście na każdą porcję kremu użyj kostki masła ,0,5 szklanki cukru i 2 jajek
Ja na zdjęciach prezentuje masę, czekoladową, chałwą, orzechową oraz krem podstawowy bez dodatków.
Do zrobienia 4 kremów użyłam 8 jajek 2 szklanki cukru 4 kostki masła 4 łyżki spirytusu Przygotowałam krem , a następnie podzieliłam na 4 części i dodałam do 3 dodatki.
Krem idealnie nadaje się do tortów i ciast. Gorąco polecam.