Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pieczywo z dodatkiem pietruszki. Banalnie proste, super szybkie i ekstra smaczne!
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 56
Polecam.
Odsłon: 944
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 282
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 115
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 56
Polecam.
Odsłon: 944
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 282
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 115
Składniki
Robimy zaczyn drożdżowy: Drożdże instant rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Zostawiamy na kilka minut, aż zaczną działać. Robimy ciasto: Do głębokiego naczynia wsypujemy mąki, na początku lepiej mniej. Proponuję szklankę. Dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę, sól i łyżkę jogurtu. Dolewamy powoli mleko z drożdżami. Wyrabiamy. Jak potrzeba dosypujemy więcej mleka, lub więcej mąki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie spójne. Dodajemy kilka kropel oliwy. Dalej zagniatamy. Gdy ciasto jest jednolite, miękkie i sprężyste przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odrywamy kawałek, formujemy kulkę w rękach, rozrabiamy wałkiem na odpowiednią grubość i pieczemy na suchej patelni. Pita jest gotowa gdy zaczną pojawiać się brązowe ślady z obu stron. Taki chleb świetnie smakuje do gulaszu, gęstych zup, mięs.