Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1686 Ocena: 27213
Dodano: 05.04.2021
Odsłon: 5703
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w większą kostkę 4x4, boczek w grubsze plastry (Kwadraty 5x5 cm). Obrane cebule kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, dodajemy do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzami. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie masę mięsną wkładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wkładamy na dno po 2 listki laurowe i po 3 ziarna ziela angielskiego. Słoiki napełniamy ścisło pozostawiając miejsce 2-3 cm od góry słoika. Na wierzch układamy kawałki boczku a także po dwa liście laurowe i po 3 ziarna ziela angielskiego. Napełnione słoiki zamykamy i gotujemy 4-5 godzin. Po zagotowaniu studzimy w garnku i ostudzone wstawiamy do lodówki.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Docherro 05 kwietniaZgłoś do usunięcia
Świetna tuszonka,myślę,że drób też by się nadawał?0 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 05 kwietniaZgłoś do usunięcia
Fajny pomysł. Można by przygotować kilka słoików na raz /pasteryzować w wielkim garze jak zaprawy na zimę/ ale jak długo można takie mięso przechowywać w lodówce? Pasteryzowane to chyba może postać kilka miesięcy.0 Kto głosował? | Odpowiedz