Do góry

Dodatki Przepis na:

Tuszonka po gruzińsku (Tuşenka).

Tuszonka po gruzińsku (Tuşenka).

Autor:

Przepisów i artykułów: 1686 Ocena: 27213

Dodano:

Odsłon: 5703

Tuszonka zrobiona jest z mięsa wieprzowego, można ją robić tak jak w oryginalnym przepisie z udźca cielęcego, jagnięcego lub innego mięsa. Taką tuszonkę dodaje się do duszonych warzyw. Tuszonka jest idealnym dodatkiem do leczo jakie robią na gruzińskich wioskach.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • boczek świeży 10-15 dag lub słonina
  • cebula 2 szt.
  • czosnek pół większej główki
  • sól 18 g
  • pieprz ziołowy 4 g
  • pieprz czarny 4 g
  • ziele angielskie 12 szt
  • liść laurowy 4 szt.
  • słoiki 900 ml 2 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tuszonka po gruzińsku (Tuşenka).

Przygotowanie

  1. Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w większą kostkę 4x4, boczek w grubsze plastry (Kwadraty 5x5 cm). Obrane cebule kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, dodajemy do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzami. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie masę mięsną wkładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wkładamy na dno po 2 listki laurowe i po 3 ziarna ziela angielskiego. Słoiki napełniamy ścisło pozostawiając miejsce 2-3 cm od góry słoika. Na wierzch układamy kawałki boczku a także po dwa liście laurowe i po 3 ziarna ziela angielskiego. Napełnione słoiki zamykamy i gotujemy 4-5 godzin. Po zagotowaniu studzimy w garnku i ostudzone wstawiamy do lodówki.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 05 kwietnia Świetna tuszonka,myślę,że drób też by się nadawał?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 05 kwietnia Fajny pomysł. Można by przygotować kilka słoików na raz /pasteryzować w wielkim garze jak zaprawy na zimę/ ale jak długo można takie mięso przechowywać w lodówce? Pasteryzowane to chyba może postać kilka miesięcy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń