Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka których nie może zabraknąć na Świątecznym , Wigilijnym stole . Najlepsze to takie które przygotujemy sami .
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Farsz - kapustę kiszoną gotujemy do miękkości , pieczarki podsmażamy na masełku i dusimy do miękkości . Kapustę łączymy z pieczarkami . Całość mielimy na maszynce ( sitko nr. 6 ) od mięsa mielonego i przyprawiamy przyprawami .
Ciasto-mąkę przekładamy do miski dodajemy jajka i sól dolewamy wodę ( ciasto powinno być miękkie ) ( możemy dolewać więcej wody lub dosypywać mąki wszystko zależy od rodzaju mąki ) wyrabiamy tak długo żeby odklejało się nam od rąk i było jednolite .
Z ciasta urywamy kawałki i wałkujemy na grubość około 3 do 5 mm i wycinamy kółeczka u mnie średnica 2,5 cm ( wycinam na pomocą formy zwanej pierożnicą ) można większe ( na przykład 4,5 cm czasami robię ) nakładamy na środek odrobinę farszu .
Skleimy jak pieroga i rogi sklejamy ze sobą .
Gotujemy we wrzącej osolonej i odrobinie oleju wodzie do momentu wypłynięcia później tylko 2 do 3 minut ( zależy od wielkości naszych uszek ) .
Gotowe uszka podajemy z barszczem lub roztopionym masełkiem .