Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka których nie może zabraknąć na Świątecznym , Wigilijnym stole . Najlepsze to takie które przygotujemy sami .
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 151
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 77
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 757
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 374
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 151
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 77
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 757
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 374
Składniki
Farsz - kapustę kiszoną gotujemy do miękkości , pieczarki podsmażamy na masełku i dusimy do miękkości . Kapustę łączymy z pieczarkami . Całość mielimy na maszynce ( sitko nr. 6 ) od mięsa mielonego i przyprawiamy przyprawami .
Ciasto-mąkę przekładamy do miski dodajemy jajka i sól dolewamy wodę ( ciasto powinno być miękkie ) ( możemy dolewać więcej wody lub dosypywać mąki wszystko zależy od rodzaju mąki ) wyrabiamy tak długo żeby odklejało się nam od rąk i było jednolite .
Z ciasta urywamy kawałki i wałkujemy na grubość około 3 do 5 mm i wycinamy kółeczka u mnie średnica 2,5 cm ( wycinam na pomocą formy zwanej pierożnicą ) można większe ( na przykład 4,5 cm czasami robię ) nakładamy na środek odrobinę farszu .
Skleimy jak pieroga i rogi sklejamy ze sobą .
Gotujemy we wrzącej osolonej i odrobinie oleju wodzie do momentu wypłynięcia później tylko 2 do 3 minut ( zależy od wielkości naszych uszek ) .
Gotowe uszka podajemy z barszczem lub roztopionym masełkiem .