Do góry

Dodatki Przepis na:

Wędzona szynka wieprzowa

Wędzona szynka wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1514

Dodano:

Odsłon: 5327

Pyszna domowa wędlina, takiej nie kupicie w żadnym sklepie.

Składniki

  • szynka wieprzowa "kulka" porcje około 1,5 kg
  • na litr zimnej wody 60 g soli peklowej *
  • 2-3 liście laurowe
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 3-4 ziela angielskie
  • siatka wędzarnicza; nastrzykiwarka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. *ilość soli zależy od producenta soli, zawsze należy sprawdzić na opakowaniu sugerowany sposób użycia
    *do peklowania warto użyć przefiltrowanej wody

    W dużym emaliowanym garnku rozpuszczamy sól peklową (na litr zimnej wody wsypać 60g soli peklowej). Dokładnie rozmieszać. Solanki powinno być tyle by pokryła całe mięso.

    Do garnuszka wlewamy litr solanki i dodajemy zioła. Mieszankę gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 5 minut. Mieszankę chłodzimy.

    Mięso przed włożeniem do solanki nastrzykujemy aromatyczną mieszanką ziołową. Następnie mięso przekładamy do solanki. Resztę ziół i pozostałą mieszankę ziołową wlewamy do solanki. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień.

    Zapeklowane mięso przed wędzeniem osuszamy i przekładamy do siatki wędzarniczej. W celu łatwego włożenia mięsa do siatki, należy mięso włożyć do foliowego woreczka i razem z woreczkiem włożyć do siatki wędzarniczej. Gdy mięso jest już w siatce rozcinamy woreczek i go wyciągamy. Końce sitaki zawiązujemy.

    Tak przygotowane mięso należy wędzić około 3-4 godzin w dymie z drewna z okorowanych drzew liściastych.

    Uwędzone szynki przed podaniem należy jeszcze sparzyć. Mięso parzymy we wrzątku, woda powinna tylko lekko mrugać, pół godziny na 1 kg mięsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń