Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab wieprzowy bez kości, nieobrabiany, uwędzony metodą w garnku na zrębkach olcha/buk. Wędzonka jest pyszna i soczysta, po prostu pycha :)
pojemnik do peklowania, nóż, garnek do wędzenia, zrębki wędzarnicze
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424856
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10668
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424856
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10668
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Składniki
Pojemnik do peklowania musimy mieć z atestem. Mięso wkładamy do pojemnika i zalewamy solanką z peklosoli i wody zimnej. Mięso musi być pokryte w całości solanką, możemy ponakłuwać mięso w kilku miejscach żeby mogło dobrze wchłonąć solankę. Pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 6 dni, po 3 dniach możemy przewrócić mięso na drugą stronę. Po okresie peklowania płuczemy z solanki pod bieżącą wodą, osuszamy ręczniczkiem papierowym i wieszamy na kiju, najlepiej na noc w celu dokładnego osuszenia. Mięso wędzone w garnku musi dłużej się osuszać gdyż musi być bardzo suche. Osuszony kawałek mięsa wędzimy na zrębkach olcha/buk przez 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza i przez kolejną trzecią godzinę podpiekamy w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Łączny czas wędzenia z podpiekaniem wynosi 3 godziny.
Uwędzone mięso wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone wkładamy do lodówki. Przekrój wędzonki najlepiej jest robić na drugi dzień. Smacznego !!!