Gałuszki (haluski, galuski), czyli kluski można przygotować na wiele różnych sposobów, a ja dziś przedstawiam węgierskie galuski mleczne. Są delikatne, pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. To najlepsze kluski do gulaszu (pörkölt), leczo i paprykarzu, jednak można je podać na rozmaite sposoby, nawet w zupie. A zwłaszcza w zupie gulaszowej.
Węgierskie galuski mleczne
Składniki
- 1 szklanka mąki (u mnie biała orkiszowa, ale może być pszenna, np wrocławska lub poznańska)
- 1 jajko
- pół szklanki mleka (można ewentualnie zastąpić wodą)
- duża szczypta soli
- osolony wrzątek do gotowania kluseczek
Składniki
- 1 szklanka mąki (u mnie biała orkiszowa, ale może być pszenna, np wrocławska lub poznańska)
- 1 jajko
- pół szklanki mleka (można ewentualnie zastąpić wodą)
- duża szczypta soli
- osolony wrzątek do gotowania kluseczek

Etapy przygotowania
Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Mleko, jajko i szczyptę soli umieść w misce, a następnie wymieszaj emulsję trzepaczką.
Stopniowo dodawaj mąkę, nadal mieszając trzepaczką aż do uzyskania gładkiego ciasta, które ma konsystencję majonezu albo bardzo gęstej śmietany.
Do mieszania ciasta można użyć miksera lub blendera, ale wystarczy zwykła trzepaczka rózgowa i na pewno wszystko się uda.
Wrzucaj ciasto do garnka z osolonym wrzątkiem przy pomocy małej łyżeczki albo odcinając nożem kąski ciasta, które leży na talerzu lub pokrywce. Ale najlepiej się sprawdza rodzaj specjalnego sita do szpecli, gałuszek i klusek z lanego ciasta. Sito może mieć otwory rozmaitej wielkości, moje ma spore dziurki, takie w sam raz na kluski do gulaszu.
Połóż sito na garnku z wrzątkiem, a następnie wylej na nie galuskowe ciasto.
Część sama przecieknie przez otwory wprost do garnka, a resztę ciasta szybko przeciśnij przy pomocy szpatułki.
Węgierskie galuski mleczne gotuje się krótko, bo tylko 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Zaraz potem wyławiaj je łyżką cedzakową na półmisek lub bezpośrednio na talerze.
Ja przygotowałam galuski specjalnie do grzybowego węgierskiego gulaszu, który dokładniej pokażę wkrótce.
Ale takie kluseczki są idealnym dodatkiem do gulaszu mięsnego lub do prawdziwego leczo z papryki.
Idealnie sprawdzają się też w zupie gulaszowej! A jeśli nie chcesz podawać ich z sosem lub zupą, to wystarczy na talerzu okrasić je masłem z podsmażoną cebulką lub skwarkami, można też podsmażyć gałuszki na tłuszczu i posypać tartym serem. Ze względu na łagodny i neutralny smak sprawdzą się również w daniach na słodko, więc próbuj, testuj i sprawdzaj, z czym najbardziej będą Ci smakować węgierskie kluseczki.
Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 103

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1803

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 35105

Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 318
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 115
Ostatnio komentowane przepisy

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 103

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1803

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 35105

Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 318
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 115


Składniki
- 1 szklanka mąki (u mnie biała orkiszowa, ale może być pszenna, np wrocławska lub poznańska)
- 1 jajko
- pół szklanki mleka (można ewentualnie zastąpić wodą)
- duża szczypta soli
- osolony wrzątek do gotowania kluseczek
Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Mleko, jajko i szczyptę soli umieść w misce, a następnie wymieszaj emulsję trzepaczką.
Stopniowo dodawaj mąkę, nadal mieszając trzepaczką aż do uzyskania gładkiego ciasta, które ma konsystencję majonezu albo bardzo gęstej śmietany.
Do mieszania ciasta można użyć miksera lub blendera, ale wystarczy zwykła trzepaczka rózgowa i na pewno wszystko się uda.
Wrzucaj ciasto do garnka z osolonym wrzątkiem przy pomocy małej łyżeczki albo odcinając nożem kąski ciasta, które leży na talerzu lub pokrywce. Ale najlepiej się sprawdza rodzaj specjalnego sita do szpecli, gałuszek i klusek z lanego ciasta. Sito może mieć otwory rozmaitej wielkości, moje ma spore dziurki, takie w sam raz na kluski do gulaszu.
Połóż sito na garnku z wrzątkiem, a następnie wylej na nie galuskowe ciasto.
Część sama przecieknie przez otwory wprost do garnka, a resztę ciasta szybko przeciśnij przy pomocy szpatułki.
Węgierskie galuski mleczne gotuje się krótko, bo tylko 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Zaraz potem wyławiaj je łyżką cedzakową na półmisek lub bezpośrednio na talerze.
Ja przygotowałam galuski specjalnie do grzybowego węgierskiego gulaszu, który dokładniej pokażę wkrótce.
Ale takie kluseczki są idealnym dodatkiem do gulaszu mięsnego lub do prawdziwego leczo z papryki.
Idealnie sprawdzają się też w zupie gulaszowej! A jeśli nie chcesz podawać ich z sosem lub zupą, to wystarczy na talerzu okrasić je masłem z podsmażoną cebulką lub skwarkami, można też podsmażyć gałuszki na tłuszczu i posypać tartym serem. Ze względu na łagodny i neutralny smak sprawdzą się również w daniach na słodko, więc próbuj, testuj i sprawdzaj, z czym najbardziej będą Ci smakować węgierskie kluseczki.
Smacznego!
Śliczne i pyszne!
Prześliczne, a ciasteczka budyniowe uwielbiam :) Pycha :)
Śliczne i apetyczne!
Super:)
Piekne male cudenka! :)