Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z sosny znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny? Oto przepis na własnoręcznie wykonany syrop.
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 134
Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam...
Odsłon: 34
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 141
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 533
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 4868
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 134
Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam...
Odsłon: 34
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 141
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 533
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 4868
Składniki
Pędy sosny zbieramy w maju kiedy pędy pają długość do 12 cm. Takie są najlepsze i posiadają najwięcej wartościowych soków ( należy pamiętać aby nie zrywać przodowników oraz zrywać pędy z wielu drzew a nie z jednego). Pędy układamy do słoja warstwami przesypując cukrem. Następnie ubijamy delikatnie i zakrywamy słój. Odstawiamy na około 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy do małych buteleczek (ja przelewam do 100 ml). Odstawiamy w chłodne miejsce.