Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z sosny znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny? Oto przepis na własnoręcznie wykonany syrop.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3887
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3849
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 416
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3887
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3849
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 416
Składniki
Pędy sosny zbieramy w maju kiedy pędy pają długość do 12 cm. Takie są najlepsze i posiadają najwięcej wartościowych soków ( należy pamiętać aby nie zrywać przodowników oraz zrywać pędy z wielu drzew a nie z jednego). Pędy układamy do słoja warstwami przesypując cukrem. Następnie ubijamy delikatnie i zakrywamy słój. Odstawiamy na około 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy do małych buteleczek (ja przelewam do 100 ml). Odstawiamy w chłodne miejsce.