Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na jedno z dwunastu wigilijnych dań.
W tych pasztecikach zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Danie...
Odsłon: 11030
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 60
Szybka i smaczna babka na oleju nie tylko na święta , możesz ją również upiec...
Odsłon: 155
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 60
Szybka i smaczna babka na oleju nie tylko na święta , możesz ją również upiec...
Odsłon: 155
Składniki
Farsz: na oleju podsmażam pokrojone szalotki. Dokładam grzyby i kapustę. Mieszam, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku, studzę.
W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki ciasta. Końcówką hak wyrabiam ciasto. Ciasto zdejmuję z haka, formuję kulę, przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielę na porcje po około 200 g. Każdą porcję wałkuję na cienki, okrągły placek. Placki smaruję masłem, układam jeden na drugim. Ostatniego placka nie smaruję.
Z tak przygotowanego ciasta odcinam kawałek. Wałkuję podłużny placek. Przez środek układam farsz grzybowo-kapuściany. Brzegi ciasta zawijam do środka, zlepiam i formuję wałeczek. Układam zlepieniem do spodu. Każdy wałeczek kroję na kawałki równej wielkości. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam pozostawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte paszteciki smaruję rozmąconym żółtkiem, posypuję orzechami. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut na złoty kolor. Upieczone studzę na kratce.
Paszteciki można przygotować 1-2 dni wcześniej i podgrzać w nagrzanym piecyku przez 4-5 minut. Będą równie pyszne i chrupiące jak od razu po upieczeniu. Takie paszteciki idealnie smakują z czerwonym barszczykiem.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Sos pomidorowy do pizzy
Dodatki
Ziemniaki z kapustą kiszoną
Dodatki
Lukier cytrynowy
Dodatki
Domowy majonez
Sos pomidorowy do pizzy
Idealny sos na pizzę i do pizzy. Mój ulubiony.
Odsłon: 204
Ziemniaki z kapustą kiszoną
Znudziły Ci się tradycyjne gotowane ziemniaki, oto przepis dla Ciebie. Nie ma...
Odsłon: 645