Do góry

Dodatki Przepis na:

Wigilijne uszka do barszczu

Wigilijne uszka do barszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 1079

Święta już coraz bliżej, więc i pracy w kuchni coraz więcej. Warto dobrze zorganizować sobie ten czas, aby przygotowania były dla nas radością, a nie niepotrzebną nerwówką. Wiele dań można przygotować wcześniej i zamrozić, a w Wigilię cieszyć się ich smakiem. Jedną z nich są uszka do barszczu. Wczoraj poświęciłam ich trochę czasu, ale opłaciło się :) Zapraszam!

Składniki

  • FARSZ
  • Pieczarki ok. 300 g.
  • Cebula1 szt. mała
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło 2 łyżki
  • CIASTO
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 50 g.
  • Mąka pszenna 200 g.
  • Woda gorąca 120 ml.
  • Masło 1 łyżeczka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ
    Pieczarki umyć i w razie potrzeby obrać.
    Cebulkę i czosnek drobno posiekać (najlepiej przy pomocy siekacza).
    Pieczarki również drobno posiekać.
    W garnuszku rozgrzać masło, podsmażyć chwilę cebulkę z czosnkiem, a następnie dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości grzybów.


    CIASTO
    W wodzie rozpuścić masło, a następnie dolać do przesianych przez sitko obu mąk. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto cienko rozwałkować i wykroić kwadraty. Na sam środek kwadratu położyć farsz, zawinąć w trójkącik, a końce ze sobą zlepić. Tak przygotowane uszka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnie.

  2. Z podanych porcji wychodzi ok. 30 sztuk uszek.


  3. ZAMROŻENIE
    Ugotowane uszka polać rozpuszczonym masłem, aby się nie posklejały porozkładać osobno i zostawić do wystygnięcia. Gdy są zimne zamrozić (też najlepiej porozdzielane od siebie).

  4. Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń