Do góry

Dodatki Przepis na:

Wytrawne pieczarki do słoików

Wytrawne pieczarki do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 2658 Ocena: 21159

Dodano:

Odsłon: 2633

Aromatyczne pieczarki na zimę na sałatki i surówki.

Składniki

  • Pieczarki 1 kg
  • wino białe wytrawne 1 litr
  • Czosnek 2 zabki
  • oliwa do smażenia
  • Składniki na marynatę:
  • Oliwa z oliwek 1 szklanka
  • ocet czerwony 1/2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
  • Natka pietruszki 1 pęczek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wytrawne pieczarki do słoików

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Pieczarki dokładnie opłukać i osuszyć. Wino zagotować, wrzucić pieczarki obgotować przez kilka minut i odcedzić. Oliwę rozgrzać na patelni z pokrojonym czosnkiem, wrzucić pieczarki i chwilę podsmażyć, cały czas mieszając. Wszystkie składniki na marynatę zmiksować. Do wyparzonych słoików przełożyć pieczarki, obłożyć natką pietruszki, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 11 sierpnia 2016 Takich jeszcze nie robiłam - ale zrobię bo dostałam "ślinotoku"

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń