Nie ma jak własny barszcz biały, 1000 - krotnie lepszy smak od sklepowego.
Zakwas barszczu białego
Składniki
- mąka pszenna Typ 500 2 szklanki
- czosnek 4 ząbki
- chleb razowy ze skórką 1 kromka
- 1 litr wody
Składniki
- mąka pszenna Typ 500 2 szklanki
- czosnek 4 ząbki
- chleb razowy ze skórką 1 kromka
- 1 litr wody

Etapy przygotowania
Zakwas na barszcz biały w bardzo prosty sposób można przyrządzić samemu. Składniki należy dobrze odmierzyć i oczyścić. Z kromki chleba razowego należy odciąć skórkę, gdyż tylko ją będziemy używać. Wszystkie składniki wkładamy do słoja, kamionki lub innego naczynia i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Po ok 3-4 dniach zakwas będzie gotowy i można przelać go do butelki. Odstawić w chłodne miejsce na tydzień. I gotowe.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- mąka pszenna Typ 500 2 szklanki
- czosnek 4 ząbki
- chleb razowy ze skórką 1 kromka
- 1 litr wody
Zakwas na barszcz biały w bardzo prosty sposób można przyrządzić samemu. Składniki należy dobrze odmierzyć i oczyścić. Z kromki chleba razowego należy odciąć skórkę, gdyż tylko ją będziemy używać. Wszystkie składniki wkładamy do słoja, kamionki lub innego naczynia i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Po ok 3-4 dniach zakwas będzie gotowy i można przelać go do butelki. Odstawić w chłodne miejsce na tydzień. I gotowe.