Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jak własny barszcz biały, 1000 - krotnie lepszy smak od sklepowego.
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 610
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4370
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 610
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4370
Składniki
Zakwas na barszcz biały w bardzo prosty sposób można przyrządzić samemu. Składniki należy dobrze odmierzyć i oczyścić. Z kromki chleba razowego należy odciąć skórkę, gdyż tylko ją będziemy używać. Wszystkie składniki wkładamy do słoja, kamionki lub innego naczynia i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Po ok 3-4 dniach zakwas będzie gotowy i można przelać go do butelki. Odstawić w chłodne miejsce na tydzień. I gotowe.