Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować ziemniaki na grilla? Można to zrobić na kilka sposobów, na przykład pokroić w plastry, oprószyć przyprawami i ułożyć na ruszcie zawinięte w folię aluminiową. Pieczenie surowych ziemniaków wymaga jednak nieco czasu. Warto więc wcześniej je podgotować. Co więcej, dzięki temu będą bardziej aromatyczne! Takie ziemniaki możesz zaserwować z sosem (np. czosnkowym) albo podać je jako dodatek do grillowanych mięs.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1110
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1103
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13087
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1110
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1103
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13087
Składniki
Obierz ziemniaki (jeśli używasz młodych, oskrob ze skórki) i ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Roztop w garnku (takim, który pomieści wszystkie ziemniaki) masło klarowane. Połącz je z posiekanym drobno czosnkiem i koperkiem. Dodaj trochę soli i pieprzu. Przełóż do garnka osuszone ziemniaki. Potrząśnij garnkiem tak, by masło z przyprawami dokładnie oblepiło ziemniaki.
Przełóż ziemniaki na rozłożoną na ruszcie grilla aluminiową folię. Upiecz do miękkości (20-30 minut). Jeśli chcesz, by ziemniaki miały chrupiącą skórkę, pod koniec pieczenia ułóż je bezpośrednio na ruszcie. Piecz przez chwilę po każdej ze stron.