Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować ziemniaki na grilla? Można to zrobić na kilka sposobów, na przykład pokroić w plastry, oprószyć przyprawami i ułożyć na ruszcie zawinięte w folię aluminiową. Pieczenie surowych ziemniaków wymaga jednak nieco czasu. Warto więc wcześniej je podgotować. Co więcej, dzięki temu będą bardziej aromatyczne! Takie ziemniaki możesz zaserwować z sosem (np. czosnkowym) albo podać je jako dodatek do grillowanych mięs.
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 308
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 113
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 110
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 171
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 308
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 113
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 110
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 171
Składniki
Obierz ziemniaki (jeśli używasz młodych, oskrob ze skórki) i ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Roztop w garnku (takim, który pomieści wszystkie ziemniaki) masło klarowane. Połącz je z posiekanym drobno czosnkiem i koperkiem. Dodaj trochę soli i pieprzu. Przełóż do garnka osuszone ziemniaki. Potrząśnij garnkiem tak, by masło z przyprawami dokładnie oblepiło ziemniaki.
Przełóż ziemniaki na rozłożoną na ruszcie grilla aluminiową folię. Upiecz do miękkości (20-30 minut). Jeśli chcesz, by ziemniaki miały chrupiącą skórkę, pod koniec pieczenia ułóż je bezpośrednio na ruszcie. Piecz przez chwilę po każdej ze stron.