Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ziemniaki mogą być bazą drugiego dania lub stanowić samodzielną przekąskę – podane np. z sosem czosnkowym. Do pieczenia wykorzystałam młode ziemniaki, dlatego ich nie obierałam, wystarczyło je tylko wyszorować, stare należy obrać.
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9266
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 3104
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1209
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 250
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9266
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 3104
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1209
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 250
Składniki
Młode ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli mają więcej niż 5cm, należy przekroić je na pół. Ziemniaki przełożyć do miski i polać olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła, pieprz i sól. Ziemniaki dokładnie wymieszać, po czym rozłożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki należy rozłożyć równomiernie.
Blachę wstawić do pieca nagrzanego do 200°C i piec przez 40 minut.
W czasie pieczenie można przekładać ziemniaki za pomocą szczypców na drugą stronę, aby upiekły się z każdej strony. Upieczone ziemniaki powinny być rumiane, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku.