Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Peklowane w soli żółtka to moje niedawne odkrycie, używam ich zamiast parmezanu. Tak przygotowane żółtka wzbogacą smak potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.
Do pojemnika wsypujemy połowę soli, robimy wgłębienia na żółtka. We wgłębienia w soli delikatnie przekładamy żółtka. Ostrożnie posypujemy resztą soli, tak by dokładnie przykryła żółtka. Żółtka odstawiamy na 48 godzin do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 60 stopni C z termoobiegiem. Żółtka oczyszczamy z soli i myjemy w zimnej wodzie. Przekładamy na papier do pieczenia i suszymy przez 3-4 godziny. Powinny stwardnieć i przypominać suszone morele.
Żółtka studzimy. Przechowujemy np. w woreczku strunowym w lodówce. Żółtka ścieramy na tarce/mandolinie i posypujemy ulubione potrawy.
Przepis dnia
moje ostatnie kulinarne odkrycie to długie peklowanie mięsa przed pieczeniem...
Odsłon: 84233
Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół :)
Odsłon: 50962
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243666
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243666
Składniki
Do pojemnika wsypujemy połowę soli, robimy wgłębienia na żółtka. We wgłębienia w soli delikatnie przekładamy żółtka. Ostrożnie posypujemy resztą soli, tak by dokładnie przykryła żółtka. Żółtka odstawiamy na 48 godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 60 stopni C z termoobiegiem. Żółtka oczyszczamy z soli i myjemy w zimnej wodzie. Przekładamy na papier do pieczenia i suszymy przez 3-4 godziny. Powinny stwardnieć i przypominać suszone morele. Żółtka studzimy. Przechowujemy np. w woreczku strunowym w lodówce. Żółtka ścieramy na tarce/mandolinie i posypujemy ulubione potrawy.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Młoda kapusta gotowana do obiadu
Dodatki
Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.
Dodatki
SOS do grilowanych mięs, ale nie tylko
Dodatki
Twaróg wędzony według Ewy Wachowicz
Młoda kapusta gotowana do obiadu
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 210
Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.
Bardzo smaczna kiełbasa kanapkowa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędz...
Odsłon: 84