Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Peklowane w soli żółtka to moje niedawne odkrycie, używam ich zamiast parmezanu. Tak przygotowane żółtka wzbogacą smak potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4602
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 868
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8312
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13144
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 469
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4602
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 868
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8312
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13144
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 469
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Do pojemnika wsypujemy połowę soli, robimy wgłębienia na żółtka. We wgłębienia w soli delikatnie przekładamy żółtka. Ostrożnie posypujemy resztą soli, tak by dokładnie przykryła żółtka. Żółtka odstawiamy na 48 godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 60 stopni C z termoobiegiem. Żółtka oczyszczamy z soli i myjemy w zimnej wodzie. Przekładamy na papier do pieczenia i suszymy przez 3-4 godziny. Powinny stwardnieć i przypominać suszone morele. Żółtka studzimy. Przechowujemy np. w woreczku strunowym w lodówce. Żółtka ścieramy na tarce/mandolinie i posypujemy ulubione potrawy.