Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Peklowane w soli żółtka to moje niedawne odkrycie, używam ich zamiast parmezanu. Tak przygotowane żółtka wzbogacą smak potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 89
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5472
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3986
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 108
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 680
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 89
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5472
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3986
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 108
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 680
Składniki
Do pojemnika wsypujemy połowę soli, robimy wgłębienia na żółtka. We wgłębienia w soli delikatnie przekładamy żółtka. Ostrożnie posypujemy resztą soli, tak by dokładnie przykryła żółtka. Żółtka odstawiamy na 48 godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 60 stopni C z termoobiegiem. Żółtka oczyszczamy z soli i myjemy w zimnej wodzie. Przekładamy na papier do pieczenia i suszymy przez 3-4 godziny. Powinny stwardnieć i przypominać suszone morele. Żółtka studzimy. Przechowujemy np. w woreczku strunowym w lodówce. Żółtka ścieramy na tarce/mandolinie i posypujemy ulubione potrawy.