Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwówka ma piękny bursztynowy kolor oraz świetnie smakuje. Nalewka z pigwy ma również bardzo cenne właściwości prozdrowotne, warto więc przygotować ją sobie, by móc później delektować się nią .
duży słój, ostry nożyk, gaza lub gęste sitko, butelki, lejek,
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Składniki
Pigwę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na plasterki, wsyp do czystego słoja. Do słoja z owocami wsyp cukier, wymieszaj, ubij lekko drewnianym tłuczkiem. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce ( może to być np. szafka kuchenna ) na 24 - 48 godzin.
W tym czasie owoce pigwy puszczą sok. Po tym czasie dodaj goździki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Całość zalej alkoholem, wymieszaj. Słój zamknij szczelnie wieczkiem, odstaw w ciemne miejsce na 3 - 4 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników.
Następnie przefiltruj zawartość słoja przez gazę . Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ) i odstaw w ciemne chłodne miejsce na 2 - 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować.
Po tym czasie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek w ciemne chłodne miejsce na kolejne 5 - 6 miesięcy.
Rady : Pozostałe owoce możesz wykorzystać w kuchni np. zrobić z nich pyszną marmoladę . Jeśli lubisz mocniejsze trunki, użyj alkoholu o większej mocy np. 60-70 % .