Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam ten sposób robienia barszczu, ponieważ bije na głowę różne inne wykonania tego napoju. Możemy wykorzystać ten barszcz np. jako dodatek do różnego rodzaju uszek, krokietów lub tylko do picia, ponieważ jest przepyszny.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6885
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242725
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6885
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242725
Składniki
Ważnym jest by buraki, które używamy były świeże i smaczne. Obieramy buraki i ścieramy na grubych oczkach. Ja użyłem robota ponieważ zetrzeć tyle buraków może być ciężką pracą.
Do startych buraków wsypujemy sól, pieprz, cukier, ocet i mieszamy wszystko. Proszę pamiętajcie, że ilość sypanych dodatków zależy od wszego upodobania i smaku. Jak ktoś lubi bardziej pikantny to może zwiększyć ilość pieprzu, jak ktoś lubi bardziej słodki to zwiększamy ilość cukru. Podane ilości są bardzo neutralne.
Następnie bierzemy tłuczek do ziemniaków i ubijamy przygotowane buraki by puściły własny sok. Jak już to zrobimy to zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Do przygotowanych buraków wlewamy zimną wodę, liść laurowy, ziele angielskie mieszamy i zaczynamy gotować pod przykryciem. Jak masa zaczyna się gotować przykręcamy gaz i gotujemy 10 - 20 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
Jak całość jest już wystygnięta odcedzamy napój od pozostałych buraków i w ten oto sposób mam bardzo smaczny barszcz czerwony oraz ugotowane, starte buraczki, które możemy wykorzystać np do sałatki obiadowej. Smacznego.