Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam ten sposób robienia barszczu, ponieważ bije na głowę różne inne wykonania tego napoju. Możemy wykorzystać ten barszcz np. jako dodatek do różnego rodzaju uszek, krokietów lub tylko do picia, ponieważ jest przepyszny.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1821
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1581
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1541
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2023
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1821
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1581
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1541
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2023
Składniki
Ważnym jest by buraki, które używamy były świeże i smaczne. Obieramy buraki i ścieramy na grubych oczkach. Ja użyłem robota ponieważ zetrzeć tyle buraków może być ciężką pracą.
Do startych buraków wsypujemy sól, pieprz, cukier, ocet i mieszamy wszystko. Proszę pamiętajcie, że ilość sypanych dodatków zależy od wszego upodobania i smaku. Jak ktoś lubi bardziej pikantny to może zwiększyć ilość pieprzu, jak ktoś lubi bardziej słodki to zwiększamy ilość cukru. Podane ilości są bardzo neutralne.
Następnie bierzemy tłuczek do ziemniaków i ubijamy przygotowane buraki by puściły własny sok. Jak już to zrobimy to zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Do przygotowanych buraków wlewamy zimną wodę, liść laurowy, ziele angielskie mieszamy i zaczynamy gotować pod przykryciem. Jak masa zaczyna się gotować przykręcamy gaz i gotujemy 10 - 20 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
Jak całość jest już wystygnięta odcedzamy napój od pozostałych buraków i w ten oto sposób mam bardzo smaczny barszcz czerwony oraz ugotowane, starte buraczki, które możemy wykorzystać np do sałatki obiadowej. Smacznego.