Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawa zbożowa to napój popularny szczególnie na terenach wiejskich. Mój tata wspominał, że u rodziny na wsi nie pijało się herbaty, a właśnie kawę ze zbóż. Przygotowuje się ją z prażonych ziaren jęczmienia, żyta, pszenicy, orkiszu czy owsa, często dodając korzeń cykorii lub buraka cukrowego. Taki napój nie ma kofeiny i może być spożywany przez dzieci. Ja najbardziej lubię z mlekiem i cukrem lub miodem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13067
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3595
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4443
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13067
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3595
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4443
Składniki
Moją kawę przygotowałam z jęczmienia, ale możecie użyć innych zbóż. Najlepiej kupić je na targu - kosztują grosze. Korzeń cykorii jest trudniej dostępny, mi udało się kupić mielony, w jednym z hipermarketów. Ziarna przebieramy, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Prażymy na suchej patelni, na niedużym ogniu, aż do zbrązowienia. Cały czas mieszamy, aby ziarna się nie przypaliły - kawa będzie wtedy gorzka. Tu potrzeba trochę cierpliwości ;) Ziarna studzimy, a potem mielimy w młynku, moździerzu lub za pomocą blendera. Mieszamy ze zmielonym korzeniem cykorii. 4 łyżeczki kawy zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy. Napój podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami.