Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawa zbożowa to napój popularny szczególnie na terenach wiejskich. Mój tata wspominał, że u rodziny na wsi nie pijało się herbaty, a właśnie kawę ze zbóż. Przygotowuje się ją z prażonych ziaren jęczmienia, żyta, pszenicy, orkiszu czy owsa, często dodając korzeń cykorii lub buraka cukrowego. Taki napój nie ma kofeiny i może być spożywany przez dzieci. Ja najbardziej lubię z mlekiem i cukrem lub miodem.
Przepis dnia
Smak tej kawy jest tak niezwykły, że po wypróbowaniu chciałam się podzielić n...
Odsłon: 11272
Polecam bardzo smaczną kawę z ubitymi z cukrem żółtkami i niewielką ilością d...
Odsłon: 576
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 578
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 231
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 421
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3853
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4291
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 578
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 231
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 421
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3853
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4291
Składniki
Moją kawę przygotowałam z jęczmienia, ale możecie użyć innych zbóż. Najlepiej kupić je na targu - kosztują grosze. Korzeń cykorii jest trudniej dostępny, mi udało się kupić mielony, w jednym z hipermarketów. Ziarna przebieramy, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Prażymy na suchej patelni, na niedużym ogniu, aż do zbrązowienia. Cały czas mieszamy, aby ziarna się nie przypaliły - kawa będzie wtedy gorzka. Tu potrzeba trochę cierpliwości ;) Ziarna studzimy, a potem mielimy w młynku, moździerzu lub za pomocą blendera. Mieszamy ze zmielonym korzeniem cykorii. 4 łyżeczki kawy zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy. Napój podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami.
Przepisy Napoje
Napoje
Porterówka na miodzie
Napoje
Grenadyna – syrop z granatów DIY
Napoje
Domowa Smakowa woda
Napoje
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi
Porterówka na miodzie
Zima na całego, więc to chyba dobry moment, żeby sięgnąć po przedwojenny prze...
Odsłon: 83
Grenadyna – syrop z granatów DIY
Jest karnawał i miałam ochotę na drinka Tequila sunrise, do przygotowania któ...
Odsłon: 164