Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawa zbożowa to napój popularny szczególnie na terenach wiejskich. Mój tata wspominał, że u rodziny na wsi nie pijało się herbaty, a właśnie kawę ze zbóż. Przygotowuje się ją z prażonych ziaren jęczmienia, żyta, pszenicy, orkiszu czy owsa, często dodając korzeń cykorii lub buraka cukrowego. Taki napój nie ma kofeiny i może być spożywany przez dzieci. Ja najbardziej lubię z mlekiem i cukrem lub miodem.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242749
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242749
Składniki
Moją kawę przygotowałam z jęczmienia, ale możecie użyć innych zbóż. Najlepiej kupić je na targu - kosztują grosze. Korzeń cykorii jest trudniej dostępny, mi udało się kupić mielony, w jednym z hipermarketów. Ziarna przebieramy, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Prażymy na suchej patelni, na niedużym ogniu, aż do zbrązowienia. Cały czas mieszamy, aby ziarna się nie przypaliły - kawa będzie wtedy gorzka. Tu potrzeba trochę cierpliwości ;) Ziarna studzimy, a potem mielimy w młynku, moździerzu lub za pomocą blendera. Mieszamy ze zmielonym korzeniem cykorii. 4 łyżeczki kawy zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy. Napój podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami.