Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z serii zero waste. Prawdziwe amaretto robi się z migdałów a czasem z pestek moreli, brzoskwiń lub wiśni. W sezonie mamy dużo owoców pestkowych i nie ma potrzeby wyrzucania ich, gdyż powstaje z nich wspaniały likier, w smaku bardzo zbliżony do prawdziwego amaretto.
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 30
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 254
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 778
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1664
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 30
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 254
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 778
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1664
Składniki
*kandyz to cukier grubo skrystalizowany Na poczatek kilka zasad, które sa istotne bez wzgledu na to z jakich pestek robimy likier: 1. Z 2,5 kg sliwek otrzymalam 130 g pestek (na 700 ml wódki) Na taka ilosc alkoholu moze ich byc maksymalnie200-300 g. Jesli nie mamy takiej ilosci od razu, mozna pestki umyc, osuszyc i przechowywac zamrozone w torebce, az zbierzemy odpowiednia ilosc. Mozemy uzyc takze pestek moreli, wisni, brzoskwin lub wymieszac pestki róznych typów. 2. Aby zapobiec uwalnianiu sie cyjanowodoru, pestki nie powinny byc w zadnym wypadku rozbite, zlamane ani w inny sposób uszkodzone lub podgrzewane. 3. Pestki powinny byc bez miazszu, ale jesli go posiadaja, likier bedzie metny i trzeba go bedzie po przecedzeniu dodatkowo przefiltrowac. 4. Wazne jest takze aby sloiki i butelki byly sterylne 5. Zamiast kandyzu mozna uzyc bialego lub brazowego cukru, a zamiast wódki innego bezsmakowego bialego alkoholu. 6. Mozna takze dodac przyprawy takie jak laska wanilii, laska cynamonu lub anyz gwiazdkowy. 7. Okres przydatnosci do spozycia zalezy od ilosci cukru i procentów alkoholu (min. 40%) Im wieksza proporcja obu skladników, tym dluzszy okres przydatnosci do spozycia, jednak nie dluzszy niz rok. Przechowywac w chlodnym i ciemnym miejscu.
Napelnic butelke mniej wiecej do polowy pestkami, dodac kandyz i zalac wódka. Zamknac butelke i energicznie nia potrzasnac. Moze sie zdarzyc, ze kilka pestek wzniesie sie do góry. Nie stanowi to problemu, poniewaz w ciagu najblizszego tygodnia lub dwóch powinny ponownie opasc. Jesli nadal unosza sie na powierzchni, usunac je lyzka, aby zapobiec tworzeniu sie plesni.
Likier musi dojrzewac 2-3 miesiace i powinien byc co 1-2 tygodnie potrzasany. Gdy bedzie gotowy, przecedzic go przez sitko i przelac do sterylnej butelki, ew, dodatkowo przefiltrowac. Amaretto mozna pic bez dodatków, z lodem, w drinkach mieszanych lub ze smietana. Doskonale komponuje sie takze z cieplymi napojami (kawa, kakao, grzanym winem, ponczem) czy tez z deserami (ciasta kremy czy tiramisu)