Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy mamy chęć albo potrzebę użycia mleka kokosowego, ale nie mamy w domu puszki, w prosty sposób możemy zrobić je sami. Dodatkowo mamy pewność, że nie ma w nim jakichś dziwnych substancji, zupełnie niepotrzebnych :) no i wychodzi znaczniej taniej, niż puszka w markecie ;)
Wodę podgrzewamy w garnku do temperatury około 75-85 stopni.
Wiórki przesypujemy do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Zalewamy je połową wody. Porządnie miksujemy, przynajmniej 2 minuty, dłużej też nie zaszkodzi. Zwracamy uwagę na blender, w razie potrzeby dajmy mu odpocząć :)
Zmiksowane wiórki odciskamy na gęstym sicie. Robimy to porządnie, bo najlepszy smak jest blisko wiórków ;) odciskamy wiórki prawie do sucha. Odciśnięte jeszcze raz przekładamy do wysokiego naczynia i powtarzamy operację z blendowaniem i wyciskaniem.
Jeśli chcemy, możemy użyć większej ilości wody i zrobić to jeszcze raz lub dwa, jednak ja uważam, że najlepsze mleko wychodzi z dwóch miksowań, potem jest już takie... no, takie cienkie i ble ;)
I to by było na tyle.
Przechowujemy w lodówce, tak do 48h.
Smaczne, szybkie i pod ręką ;) no i ekonomiczne, w porównaniu do mleka kokosowego w sklepach ;)
Idealne do koktajli, czy sosów, nie tak tłuste jak z puszki, ale równie smaczne.
Odsłon: 3624
Z uszkami z grzybami. Mleko kokosowe jest ledwo wyczuwalne w smaku a jest o w...
Odsłon: 4042
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 18
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 188
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 114
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 30
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 18
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 188
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 114
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 30
Składniki
Wodę podgrzewamy w garnku do temperatury około 75-85 stopni. Wiórki przesypujemy do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Zalewamy je połową wody. Porządnie miksujemy, przynajmniej 2 minuty, dłużej też nie zaszkodzi. Zwracamy uwagę na blender, w razie potrzeby dajmy mu odpocząć :)
Zmiksowane wiórki odciskamy na gęstym sicie. Robimy to porządnie, bo najlepszy smak jest blisko wiórków ;) odciskamy wiórki prawie do sucha. Odciśnięte jeszcze raz przekładamy do wysokiego naczynia i powtarzamy operację z blendowaniem i wyciskaniem. Jeśli chcemy, możemy użyć większej ilości wody i zrobić to jeszcze raz lub dwa, jednak ja uważam, że najlepsze mleko wychodzi z dwóch miksowań, potem jest już takie... no, takie cienkie i ble ;) I to by było na tyle. Przechowujemy w lodówce, tak do 48h. Smaczne, szybkie i pod ręką ;) no i ekonomiczne, w porównaniu do mleka kokosowego w sklepach ;)
Przepisy Napoje
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
Napoje
Nalewka z ziela angielskiego
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 1984
Koktajl na płaski brzuch
Koktajl na płaski brzuch to pogromca tłuszczu, ale także potęga przeciwutleni...
Odsłon: 27180