Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy mamy chęć albo potrzebę użycia mleka kokosowego, ale nie mamy w domu puszki, w prosty sposób możemy zrobić je sami. Dodatkowo mamy pewność, że nie ma w nim jakichś dziwnych substancji, zupełnie niepotrzebnych :) no i wychodzi znaczniej taniej, niż puszka w markecie ;)
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zro...
Odsłon: 40
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...
Odsłon: 34
Polecam na rodzinny obiad.
Odsłon: 160
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zro...
Odsłon: 40
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...
Odsłon: 34
Polecam na rodzinny obiad.
Odsłon: 160
Składniki
Wodę podgrzewamy w garnku do temperatury około 75-85 stopni. Wiórki przesypujemy do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Zalewamy je połową wody. Porządnie miksujemy, przynajmniej 2 minuty, dłużej też nie zaszkodzi. Zwracamy uwagę na blender, w razie potrzeby dajmy mu odpocząć :)
Zmiksowane wiórki odciskamy na gęstym sicie. Robimy to porządnie, bo najlepszy smak jest blisko wiórków ;) odciskamy wiórki prawie do sucha. Odciśnięte jeszcze raz przekładamy do wysokiego naczynia i powtarzamy operację z blendowaniem i wyciskaniem. Jeśli chcemy, możemy użyć większej ilości wody i zrobić to jeszcze raz lub dwa, jednak ja uważam, że najlepsze mleko wychodzi z dwóch miksowań, potem jest już takie... no, takie cienkie i ble ;) I to by było na tyle. Przechowujemy w lodówce, tak do 48h. Smaczne, szybkie i pod ręką ;) no i ekonomiczne, w porównaniu do mleka kokosowego w sklepach ;)