Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest karnawał i miałam ochotę na drinka Tequila sunrise, do przygotowania którego jest potrzebna grenadyna (grenadina), czyli syrop z granatów. Ale mieszkam na wsi, w której wcale nie ma sklepu, a w pobliskim miasteczku syrop z granatów jest chyba produktem zupełnie nieznanym. No, może nawet ktoś tam słyszał o grenadynie, ale w sklepach jej nie uświadczysz. Ani w lokalnych sklepikach (czemu się nie dziwię), ani w ogólnokrajowych dyskontach. No nie ma i już. Ale na szczęście są granaty! Co więc robi pomysłowy smakosz, by napić się ulubionego koktajlu? To przecież oczywiste – kupuje granaty i samodzielnie przygotowuje domowy syrop grenadyna. I jak już ma syrop z granatów – komponuje drinka i cieszy się urokami karnawału czy tam innego radosnego czasu. Nie masz syropu z granatów? To do roboty!
Składniki
Do przygotowania grenadyny będziesz potrzebować mniej więcej dwóch większych granatów.
Sok wyciśnij za pomocą wyciskarki do cytrusów (powinno go być 250 ml), a dodając nieco soku z cytryny przedłużysz datę spożycia syropu nawet do 4 tygodni.
Gotowa grenadyna musi być przechowywana w lodówce, w butelce ze szczelnym zamknięciem. Można ją też na gorąco wlać do butelek albo zapasteryzować w kąpieli wodnej w małych słoiczkach lub buteleczkach.
Do rondelka wsyp cukier (lub dowolny jego zamiennik),
a następnie wlej świeżo wyciśnięty sok z owoców granatu.
Całość mieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Gdy syrop zacznie lekko bulgotać, dodaj sok z cytryny, wyłącz palnik i albo od razu rozlej do butelek i zamykaj, albo zostaw syrop do przestudzenia.
Przestudzoną grenadynę przelej do butelek ze szczelnym zamknięciem.
Gotowy, niepasteryzowany syrop z owoców granatu przechowuj w lodówce. Możesz dodać go do dowolnych drinków, lemoniady lub do filiżanki herbaty, która rozgrzeje Cię w chłodne dni. Możesz też polać domową grenadyną ulubiony deser albo śniadaniową owsiankę. Smacznego!
Na blogu dowiesz się więcej na temat zdrowotnych walorów owoców granatu, które są prawdziwym skarbem.
Syrop z granatów stanowi kwintesencję egzotycznych dla nas smaków. Obecny w kuchniach Bliskiego Wschodu, krajów Kaukazu i w całym basenie Morza Śródziemnego granat jest jak owoc z krainy tysiąca i jednej nocy. Uprawiany i wykorzystywany w kuchni od kilku tysięcy lat, słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. Nazywany jest owocem życia, eliksirem miłości, rajskim owocem. Uchodzi za symbol długowieczności i płodności.