Do góry

Napoje Przepis na:

Herbata lipowa

Herbata lipowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48467

Dodano:

Odsłon: 716

Przyznaje, nie suszyłam lipy, niestety nie mam takiej możliwości. Kupiłam jednak bardzo fajny susz. Paczuszka suszonej lipy nie była zbyt tania, ale warto było kupić. Taki napar ma zupełnie inny smak niż herbata lipowa "ekspresowa". Polecam na takie chłodne, jesienne dni jak ten dzisiejszy.

Składniki

  • garść suszu lipowego
  • woda gotowana 200 ml
  • syrop rabarbarowo- mirabelkowy 2 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Susz wkładamy do kubka. Gdy woda nam się zagotuje, nim zalejemy nią liście lipy, czekamy dwie minutki, aby woda miała mniej niż 100 stopni Celsjusza.
    Zalany susz przykrywamy spodeczkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy lub nie.
    Dla siebie nie przecedzam, jeżeli miałabym ją podać gościowi, to oczywiście wypada przecedzić. Choć tak fajnie wyglądają liście lipy, gdy napęcznieją w wodzie.
    Do herbaty wlewamy syrop i delektujemy się smakiem natury :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 21 listopada 2014 Przepyszna i zdrowa herbatka lipowa :) Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 20 listopada 2014 pamiętam jak babcia poiła mnie podobną herbatką w jesienne dni, będę musiała się rozejrzeć za suszem, a w lecie za lipą :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń