Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznaje, nie suszyłam lipy, niestety nie mam takiej możliwości. Kupiłam jednak bardzo fajny susz. Paczuszka suszonej lipy nie była zbyt tania, ale warto było kupić. Taki napar ma zupełnie inny smak niż herbata lipowa "ekspresowa". Polecam na takie chłodne, jesienne dni jak ten dzisiejszy.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3921
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415191
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2492
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3921
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415191
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2492
Składniki
Susz wkładamy do kubka. Gdy woda nam się zagotuje, nim zalejemy nią liście lipy, czekamy dwie minutki, aby woda miała mniej niż 100 stopni Celsjusza. Zalany susz przykrywamy spodeczkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy lub nie. Dla siebie nie przecedzam, jeżeli miałabym ją podać gościowi, to oczywiście wypada przecedzić. Choć tak fajnie wyglądają liście lipy, gdy napęcznieją w wodzie. Do herbaty wlewamy syrop i delektujemy się smakiem natury :))