Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Herbata truskawkowa umili Ci zarówno okres jesienno-zimowy, jak i letni czas. Zobacz, jak ją przygotować
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 286
Królowa grilla :)
Odsłon: 76
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 67
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 71
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 286
Królowa grilla :)
Odsłon: 76
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 67
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 71
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Zacznij od przygotowania sosu truskawkowego. Owoce umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Odkrój szypułki i podziel na mniejsze kawałki.
Do niewielkiej patelni lub garnka z głębokim i szerokim dnem wsyp cukier i 300 ml wody. Zagotuj. Mieszaj często, aby nie przypalić syropu.
Wsyp do naczynia truskawki i zagotuj. Po tym zmniejsz ogień do minimum. Mieszaj drewnianą łyżką bardzo delikatnie. Duś owoce wraz z cukrem i wodą przez około pół godziny, aż zaczną się rozpadać.
Odłóż syrop truskawkowy do lekkiego wystygnięcia. Po tym czasie zmiksuj go blenderem, aby nie było grudek.
Przejdź do przygotowania herbaty. Zagotuj wodę do 100 stopni. Dwie łyżeczki ulubionej herbaty wsyp do naczynia. Zalej gorącą wodą i odstaw do zaparzenia na kilka minut.
Przełóż syrop truskawkowy do dzbanka. Zalej go zrobioną herbatą. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj do naparu. Wymieszaj. Jeśli herbata jest mało słodka, dodaj cukier.
Udekoruj całość gałązkami tymianku, bazylii lub mięty, w zależności od ulubionego smaku.
Tak przygotowaną herbatę możesz podawać na gorąco lub na zimno z kostkami lodu.