Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Herbata truskawkowa umili Ci zarówno okres jesienno-zimowy, jak i letni czas. Zobacz, jak ją przygotować
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22671
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15021
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44981
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 772
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22671
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15021
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44981
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 772
Składniki
Zacznij od przygotowania sosu truskawkowego. Owoce umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Odkrój szypułki i podziel na mniejsze kawałki.
Do niewielkiej patelni lub garnka z głębokim i szerokim dnem wsyp cukier i 300 ml wody. Zagotuj. Mieszaj często, aby nie przypalić syropu.
Wsyp do naczynia truskawki i zagotuj. Po tym zmniejsz ogień do minimum. Mieszaj drewnianą łyżką bardzo delikatnie. Duś owoce wraz z cukrem i wodą przez około pół godziny, aż zaczną się rozpadać.
Odłóż syrop truskawkowy do lekkiego wystygnięcia. Po tym czasie zmiksuj go blenderem, aby nie było grudek.
Przejdź do przygotowania herbaty. Zagotuj wodę do 100 stopni. Dwie łyżeczki ulubionej herbaty wsyp do naczynia. Zalej gorącą wodą i odstaw do zaparzenia na kilka minut.
Przełóż syrop truskawkowy do dzbanka. Zalej go zrobioną herbatą. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj do naparu. Wymieszaj. Jeśli herbata jest mało słodka, dodaj cukier.
Udekoruj całość gałązkami tymianku, bazylii lub mięty, w zależności od ulubionego smaku.
Tak przygotowaną herbatę możesz podawać na gorąco lub na zimno z kostkami lodu.