Do góry

Napoje Przepis na:

Herbata z kawą i rodzynkami

Herbata z kawą i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 570

Dodano:

Odsłon: 542

Jest to rodzaj chai tea. Mówiąc po prostu, herbaty z przyprawami. Tym razem postanowiłem połączyć dwa smaki, które uwielbiam. Intensywny aromat ciemno palonych ziaren i subtelny smak czarnej herbaty. Całość dopełniają rodzynki, które dodają słodyczy oraz szczypta cynamonu.

Składniki

  • Dobrej jakości czarna herbata liściasta, może być cejlońska
  • Parę ziaren ciemno palonej kawy
  • Rodzynki suszone
  • Cukier brązowy
  • Ewentualnie mleko :)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Herbata z kawą i rodzynkami

Przygotowanie

  1. Składniki mieszamy razem ze sobą tuż przed zalaniem, bądź, w słoiku i zostawiamy na parę dni aby aromaty się przeszły. Zależy przede wszystkim od tego czy ktoś polubi tę herbatę na tyle by zrobić taką kompozycję.

  2. Do kubka dajemy łyżkę mieszanki i zalewamy wrzącą wodą. Parzymy pod przykryciem przez 3 minuty. Czas parzenia można wydłużyć do 5 minut, uzyskamy wtedy mocny, intensywny napar, który można rozcieńczyć mlekiem otrzymując latte. :)
    Obowiązkowo z odrobiną brązowego cukru!
    Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń