Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelówka znana również pod nazwą przepalanka to wysokoprocentowy alkohol wykonany ze spirytusu i skarmelizowanego cukru. Dawniej przepalanka była jednym z najpowszechniejszych trunków. Obecnie mało kto o niej pamięta. Doskonały dodatek do śledzika, kiszonek oraz słodkich deserów. Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 25
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2259
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 158
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 25
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2259
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 158
Składniki
Cukier wsyp na suchą patelnię, podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelu. Rozpuszczonego cukru nie mieszaj.
Wodę zagotuj. Rozpuść w niej karmel i cukier waniliowy. Dodaj szczyptę soli. Składniki wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do wody z karmelem dodaj spirytus. Składniki wymieszaj i przelej do butelek. Karmelówkę odstaw na 3 dni do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku.