Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelówka znana również pod nazwą przepalanka to wysokoprocentowy alkohol wykonany ze spirytusu i skarmelizowanego cukru. Dawniej przepalanka była jednym z najpowszechniejszych trunków. Obecnie mało kto o niej pamięta. Doskonały dodatek do śledzika, kiszonek oraz słodkich deserów. Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 2084
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1233
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 43
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 59
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 64
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 56
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 2084
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1233
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 43
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 59
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 64
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 56
Składniki
Cukier wsyp na suchą patelnię, podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelu. Rozpuszczonego cukru nie mieszaj.
Wodę zagotuj. Rozpuść w niej karmel i cukier waniliowy. Dodaj szczyptę soli. Składniki wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do wody z karmelem dodaj spirytus. Składniki wymieszaj i przelej do butelek. Karmelówkę odstaw na 3 dni do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku.