Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelówka znana również pod nazwą przepalanka to wysokoprocentowy alkohol wykonany ze spirytusu i skarmelizowanego cukru. Dawniej przepalanka była jednym z najpowszechniejszych trunków. Obecnie mało kto o niej pamięta. Doskonały dodatek do śledzika, kiszonek oraz słodkich deserów. Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 66
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 228
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2839
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 66
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 228
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2839
Składniki
Cukier wsyp na suchą patelnię, podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelu. Rozpuszczonego cukru nie mieszaj.
Wodę zagotuj. Rozpuść w niej karmel i cukier waniliowy. Dodaj szczyptę soli. Składniki wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do wody z karmelem dodaj spirytus. Składniki wymieszaj i przelej do butelek. Karmelówkę odstaw na 3 dni do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku.