Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelówka znana również pod nazwą przepalanka to wysokoprocentowy alkohol wykonany ze spirytusu i skarmelizowanego cukru. Dawniej przepalanka była jednym z najpowszechniejszych trunków. Obecnie mało kto o niej pamięta. Doskonały dodatek do śledzika, kiszonek oraz słodkich deserów. Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7601
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2683
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7601
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2683
Składniki
Cukier wsyp na suchą patelnię, podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelu. Rozpuszczonego cukru nie mieszaj.
Wodę zagotuj. Rozpuść w niej karmel i cukier waniliowy. Dodaj szczyptę soli. Składniki wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do wody z karmelem dodaj spirytus. Składniki wymieszaj i przelej do butelek. Karmelówkę odstaw na 3 dni do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku.