Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cold brew, czyli zimny napar, to propozycja kawy na lato. Jest bardziej delikatna i mniej kwaśna niż tradycyjnie parzona kawa. Podana z lodem doskonale orzeźwia. Polecam.
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2238
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 121
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5711
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2238
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 121
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5711
Składniki
Napój przygotowujemy dzień wcześniej. Kawę zalewamy przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej ( na 1 kopiastą łyżeczkę kawy, jedna szklanka wody ) i odstawiamy na około 12 godzin.
Następnego dnia, przecedzamy napar z wykorzystaniem filtra papierowego, gazy lub dzbanka z zaparzaczem. Podajemy z kostkami lodu, mlekiem zagęszczonym i opcjonalnie z cukrem.
Tak przygotowany napar możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapewniam, że taka kawa smakuje zupełnie inaczej, niż ta zalana wrzątkiem. Można ją wzbogacić np. wanilią lub kurkumą, wszytko zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Polecam :)