Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cold brew, czyli zimny napar, to propozycja kawy na lato. Jest bardziej delikatna i mniej kwaśna niż tradycyjnie parzona kawa. Podana z lodem doskonale orzeźwia. Polecam.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 147
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 190
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 949
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3060
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 274
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 147
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 190
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 949
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3060
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 274
Składniki
Napój przygotowujemy dzień wcześniej. Kawę zalewamy przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej ( na 1 kopiastą łyżeczkę kawy, jedna szklanka wody ) i odstawiamy na około 12 godzin.
Następnego dnia, przecedzamy napar z wykorzystaniem filtra papierowego, gazy lub dzbanka z zaparzaczem. Podajemy z kostkami lodu, mlekiem zagęszczonym i opcjonalnie z cukrem.
Tak przygotowany napar możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapewniam, że taka kawa smakuje zupełnie inaczej, niż ta zalana wrzątkiem. Można ją wzbogacić np. wanilią lub kurkumą, wszytko zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Polecam :)