Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 29
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17426
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 29
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17426
Składniki
Kawę z kardamonem, tak jak piją w krajach arabskich można przygotować w domu. Kupiłam ziarnistą kawę arabikę z Brazylii i zmieliłam ją na pył w młynku żarnowym z kardamonem. Na ćwierć kilo kawy wystarczy 6- 8 ziarenek. Mam kanakę na 4 espresso, wsypałam do niej 4 łyżeczki kawy, dolałam wody. Cukier dodaje się od razu- są trzy poziomy słodzenia: sada- bez cukru mazbuta- średnia ilość cukru- dwie łyżeczki zjada- słodka 4 łyżeczki cukru, Kanakę postawiłam na ogniu i od momentu zagotowania, gdy fusy zaczną się podnosić zdejmowałam ją z ognia, aż fusy opadały i potem ponownie postawiłam ją na ogień i tak trzy razy. Zamiast kanaki można użyć małego wysokiego rondelka. Można też kawę z kardamonem przygotować po polsko "turecku", po prostu zalać ja wrzątkiem. Smacznego :)