Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 355
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 196
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 228
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 298
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 52
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 355
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 196
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 228
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 298
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 52
Składniki
Kawę z kardamonem, tak jak piją w krajach arabskich można przygotować w domu. Kupiłam ziarnistą kawę arabikę z Brazylii i zmieliłam ją na pył w młynku żarnowym z kardamonem. Na ćwierć kilo kawy wystarczy 6- 8 ziarenek. Mam kanakę na 4 espresso, wsypałam do niej 4 łyżeczki kawy, dolałam wody. Cukier dodaje się od razu- są trzy poziomy słodzenia: sada- bez cukru mazbuta- średnia ilość cukru- dwie łyżeczki zjada- słodka 4 łyżeczki cukru, Kanakę postawiłam na ogniu i od momentu zagotowania, gdy fusy zaczną się podnosić zdejmowałam ją z ognia, aż fusy opadały i potem ponownie postawiłam ją na ogień i tak trzy razy. Zamiast kanaki można użyć małego wysokiego rondelka. Można też kawę z kardamonem przygotować po polsko "turecku", po prostu zalać ja wrzątkiem. Smacznego :)