Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 17
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 467
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 932
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 228
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 17
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 467
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 932
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 228
Składniki
Kawę z kardamonem, tak jak piją w krajach arabskich można przygotować w domu. Kupiłam ziarnistą kawę arabikę z Brazylii i zmieliłam ją na pył w młynku żarnowym z kardamonem. Na ćwierć kilo kawy wystarczy 6- 8 ziarenek. Mam kanakę na 4 espresso, wsypałam do niej 4 łyżeczki kawy, dolałam wody. Cukier dodaje się od razu- są trzy poziomy słodzenia: sada- bez cukru mazbuta- średnia ilość cukru- dwie łyżeczki zjada- słodka 4 łyżeczki cukru, Kanakę postawiłam na ogniu i od momentu zagotowania, gdy fusy zaczną się podnosić zdejmowałam ją z ognia, aż fusy opadały i potem ponownie postawiłam ją na ogień i tak trzy razy. Zamiast kanaki można użyć małego wysokiego rondelka. Można też kawę z kardamonem przygotować po polsko "turecku", po prostu zalać ja wrzątkiem. Smacznego :)