Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6248
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13187
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4931
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6248
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13187
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4931
Składniki
Kawę z kardamonem, tak jak piją w krajach arabskich można przygotować w domu. Kupiłam ziarnistą kawę arabikę z Brazylii i zmieliłam ją na pył w młynku żarnowym z kardamonem. Na ćwierć kilo kawy wystarczy 6- 8 ziarenek. Mam kanakę na 4 espresso, wsypałam do niej 4 łyżeczki kawy, dolałam wody. Cukier dodaje się od razu- są trzy poziomy słodzenia: sada- bez cukru mazbuta- średnia ilość cukru- dwie łyżeczki zjada- słodka 4 łyżeczki cukru, Kanakę postawiłam na ogniu i od momentu zagotowania, gdy fusy zaczną się podnosić zdejmowałam ją z ognia, aż fusy opadały i potem ponownie postawiłam ją na ogień i tak trzy razy. Zamiast kanaki można użyć małego wysokiego rondelka. Można też kawę z kardamonem przygotować po polsko "turecku", po prostu zalać ja wrzątkiem. Smacznego :)