Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem przygotowałam koktajl jak owsianka doktora Bircher-Bennera. No, prawie, bo nie użyłam słodzonego mleka skondensowanego, lecz je zastąpiłam łyżką serka kvarg, żeby znacząco ograniczyć węglowodany i zwiększyć udział białka. O wspaniałych walorach zdrowotnych prawdziwego muesli doktora Birchera pisałam już kiedyś na blogu. Podałam też w innym artykule najprawdziwszy z prawdziwych przepis na owsiankę, którą doktor stosował w swojej klinice leczącej surowym pożywieniem. Klinika Bircher-Bennera mieści się w Szwajcarii, jest jednak nie tylko lecznicą, ale także szkołą zdrowego stylu życia oraz prostego gotowania. Doktor każdemu polecał owsiankę, pod warunkiem, że nie została poddana obróbce termicznej. Surowe płatki owsiane, koniecznie wcześniej namoczone, jabłko ze skórką oraz dowolne orzechy – to jest podstawowy skład muesli. A dzisiejszy koktajl jak owsianka Bircher-Bennera jest jednym z wariantów tego przepisu. Ja nie dodaję do koktajlu żadnego słodzika. Ani miodu, ani ksylitolu, ani cukru, ani tym bardziej sztucznych słodzików, bo wystarcza mi naturalna słodycz jabłka. Ale jeśli Tobie koktajl wyda się za mało słodki – użyj wybranego słodzidła w dowolnej ilości i ciesz się smakiem!
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1431
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1431
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Składniki
Płatki owsiane wsyp do blendera, a następnie wlej wodę z filtra lub przegotowaną i ostudzoną w takiej ilości, aby 1-2-centymetrową warstwą przykryła płatki.
Dodaj garstkę orzechów włoskich. Warto je dodać na tym etapie, ponieważ moczone orzechy są lżej strawne, a ich składniki – łatwiej przyswajalne. Zamknij blender i zostaw na całą noc na blacie, aby płatki i orzechy mogły napęcznieć.
Następnego ranka dodaj do blendera czubatą łyżkę serka kvarg albo skyra naturalnego, ricotty, ewentualnie twarogu, serka wiejskiego (grani).
Małe jabłko umyj, pozbądź się gniazda nasiennego, a następnie pokrój je w niewielkie kawałki i dodaj do blendera.
Uzupełnij jeszcze wodę, jeśli jest taka potrzeba (do 3/4 objętości) i zmiksuj koktajl na gładko. Spróbuj i jeśli bardzo musisz dodać mu nieco słodyczy – dodaj dowolny słodzik i ponownie krótko zmiksuj. Smacznego!