Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować zdrowy deser, a może masz ochotę na szybkie śniadanie w formie orzeźwiającego koktajlu? Mamy na to sposób! Truskawki i banany to doskonałe połączenie.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 921
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 2957
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 248
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70244
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 921
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 2957
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 248
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70244
Składniki
Do przygotowania koktajlu będzie Ci potrzebny blender ręczny lub kielichowy, który pomoże zmiksować owoce, tworząc gęstą konsystencję do picia.
Do koktajlu można użyć świeżych truskawek lub zamrożonych. Ważne jest, aby były odpowiednio dojrzałe. Świeże należy dokładnie umyć i oczyścić z nieczystości. Zanim wrzucisz je do blendera lub miski, koniecznie usuń ich szypułki.
Aby owoce zostały dokładnie zmiksowane, najlepiej pokroić je w kostkę, na mniejsze kawałki. Weź dwa banany średniej wielkości, obierz je i również pokrój w kostkę. Pamiętaj, aby tak jak w przypadku truskawek, były dojrzałe.
Przygotowane owoce wrzuć do miski, w której będziesz je blendować lub do specjalnego kielicha. Truskawki oraz banany same w sobie są słodkie, dlatego nie zaleca się dosładzania koktajlu. W razie potrzeby można dodać łyżkę miodu lub specjalnego syropu. Zmiksuj dokładnie owoce i dodaj do nich sok z cytryny.
Następnie wlej mleko oraz jogurt. Całość jeszcze raz możesz zblendować, aby koktajl był rzadszy lub wymieszać po prostu łyżką. Jeżeli chcesz uzyskać koktajl na zimno, możesz użyć mrożonych owoców lub dodać kostki lodu. Tak przygotowany koktajl jest idealny na upalne dni i zawiera mnóstwo potrzebnych dla organizmu witamin.