Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na działce zaczyna się czas na porzeczki. Owoc ten ma tyle samo zwolenników co przeciwników, ale jeśli chodzi o kompot w mojej osobie ma wielkiego fana.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 76
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 75
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 107
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 52
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 76
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 75
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 107
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 52
Składniki
Porzeczki wsypujemy do dużego sitka i pod bieżącą wodą, może być zimna, płuczemy np z kurzu. Ja nie obrywam ogonków, ponieważ one w tym przepisie nie przeszkadzają.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do wody z porzeczkami. Jeżeli jabłka tylko umyjecie i nie obierzecie, to też będzie dobrze. Do całości dodajemy goździki. Przykrywamy garnek i zaczynamy gotować. Gotujemy do wrzenia napoju, jak zacznie się gotować to zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie wyłączamy, przykrywamy i odstawiamy.
Jak mamy już wystudzony kompot to wtedy smakujemy i dodajemy cukier. Porzeczki są słodkie ale kwaśne i właśnie tę kwasotę regulujemy dodając cukier według Waszego uznania. Trochę dekoracji i życzę smacznego.