Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na działce zaczyna się czas na porzeczki. Owoc ten ma tyle samo zwolenników co przeciwników, ale jeśli chodzi o kompot w mojej osobie ma wielkiego fana.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8533
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10204
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4642
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 702
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8533
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10204
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4642
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 702
Składniki
Porzeczki wsypujemy do dużego sitka i pod bieżącą wodą, może być zimna, płuczemy np z kurzu. Ja nie obrywam ogonków, ponieważ one w tym przepisie nie przeszkadzają.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do wody z porzeczkami. Jeżeli jabłka tylko umyjecie i nie obierzecie, to też będzie dobrze. Do całości dodajemy goździki. Przykrywamy garnek i zaczynamy gotować. Gotujemy do wrzenia napoju, jak zacznie się gotować to zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie wyłączamy, przykrywamy i odstawiamy.
Jak mamy już wystudzony kompot to wtedy smakujemy i dodajemy cukier. Porzeczki są słodkie ale kwaśne i właśnie tę kwasotę regulujemy dodając cukier według Waszego uznania. Trochę dekoracji i życzę smacznego.