Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot jest smaczny i aromatyczny. Kompot można też zrobić do bezpośredniego spożycia, wystarczy wsypać do większego garnka trochę agrestu i truskawek, zalać je wodą , dosłodzić do smaku i zagotować. Podawać z chłodzony w letnie upalne dni. Smakuje wyśmienicie !
Sitko, słoje, mała łyżeczka, łyżka stołowa
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 59
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 48
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 685
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 59
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 48
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 685
Składniki
Agrest obrać z ogonków i zaschniętych kwiatów, opłukać. Napełnić nim czyste litrowe słoiki lub weki do 1/3 wysokości. Truskawki umyć, obrać z szypułek ( można to zrobić za pomocą małej łyżeczki do herbaty ). Napełnić truskawkami słoiki do 2/3 wysokości.
Do każdego słoika wsypać 4 - 6 łyżek cukru ( w zależności jak słodki lubimy kompot ) , zalać do pełna zimną wodą ( 3 cm do krawędzi słoika ). Następnie przetrzeć brzegi słoików ręcznikiem papierowym, aby usunąć wodę i inne zanieczyszczenia. Zakręcić czystymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 95 C. Przestudzić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego !