Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot jest smaczny i aromatyczny. Kompot można też zrobić do bezpośredniego spożycia, wystarczy wsypać do większego garnka trochę agrestu i truskawek, zalać je wodą , dosłodzić do smaku i zagotować. Podawać z chłodzony w letnie upalne dni. Smakuje wyśmienicie !
Sitko, słoje, mała łyżeczka, łyżka stołowa
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5753
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1209
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12391
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5214
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5753
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1209
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12391
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5214
Składniki
Agrest obrać z ogonków i zaschniętych kwiatów, opłukać. Napełnić nim czyste litrowe słoiki lub weki do 1/3 wysokości. Truskawki umyć, obrać z szypułek ( można to zrobić za pomocą małej łyżeczki do herbaty ). Napełnić truskawkami słoiki do 2/3 wysokości.
Do każdego słoika wsypać 4 - 6 łyżek cukru ( w zależności jak słodki lubimy kompot ) , zalać do pełna zimną wodą ( 3 cm do krawędzi słoika ). Następnie przetrzeć brzegi słoików ręcznikiem papierowym, aby usunąć wodę i inne zanieczyszczenia. Zakręcić czystymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 95 C. Przestudzić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego !