Do góry

Napoje Przepis na:

Kompot z tarniną

Kompot z tarniną

Autor:

Przepisów i artykułów: 548 Ocena: 7630

Dodano:

Odsłon: 121

Kompot z suszonych owoców tarniny i jabłek. Tarnina ma wiele zalet leczniczych, stosuje się ją do robienia przetworów oraz nalewek. Jest lekiem na biegunkę, wzmacnia odporność organizmu. Herbatka z tarniny doskonale sprawdza się w przypadku schorzeń nerek, pęcherza moczowego, czy problemów z przewodem pokarmowym. Poza tym obniża ciśnienie i powoduje wzrost dobrego cholesterolu. Świeży owoc warto przemrozić lub ususzyć.

Składniki

  • 100 g. ususzonej tarniny
  • 1 kg, jabłek
  • 2 ziarna kardamonu
  • 5 goździków
  • 6 łyżek cukru
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kompot z tarniną

Przygotowanie

  1. Jabłka należy obrać, wrzucić na wrzątek z owocami tarniny, goździkami, kardamonem. Gotować, aż owoce zmiękną, następnie posłodzić.



    Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń