Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętaj, że rabarbar nadaje się nie tylko do ciast i kompotów. Konkurować z nimi może z powodzeniem lemoniada rabarbarowa, która doskonale orzeźwia i gasi pragnienie nawet w najbardziej upalne dni.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22885
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1863
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4821
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22885
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1863
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4821
Składniki
Przed przygotowaniem lemoniady, warto wcześniej zrobić kostki lodu. Lemoniada najlepiej smakuje schłodzona i jest wówczas idealna w czasie upałów.
Przygotuj sobie garnek, do którego wlejesz 2,5 litra wody. Rabarbar należy pokroić w kostkę oraz wrzucić do garnka z wodą. Zawartość gotować przez około 5 minut, aż rabarbar zrobi się miękki. Następnie rozdrobnij rabarbar. Możesz wykonać to za pomocą blendera lub rozgniatać go widelcem czy łyżką.
Wodę z rabarbarem przelej przez sitko, tak, aby oddzielić ciecz od pozostałości. Odstaw ją do ostygnięcia. Do ostudzonego płynu dodaj 3 łyżki miodu oraz wyciśnij sok z cytryn. Połówkę możesz zostawić, aby na końcu dodać ozdobne plastry. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Tak przygotowany napój wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Lemoniadę podawaj schłodzoną, z kostkami lodu oraz plasterkami cytryny. Szklanki z napojem możesz również przyozdobić na swój sposób. Pamiętaj o tym, aby napój przechowywać w zamkniętym dzbanku w lodówce. W ten sposób na dłużej zachowasz jego świeżość i wyjątkowy smak. Taka lemoniada z pewnością przez 2 dni utrzyma się w tak schłodzonym miejscu i pozwoli ugasić pragnienie w upalne dni.