Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wiosną i latem obowiązkowo musi pojawić się u mnie kilkukrotnie. Idealnie gasi pragnienie, więc świetnie sprawdzi się na spotkaniach w ogrodzie czy jako chłodzący napój na mniejsze i większe wakacyjne wyprawy ;) Domowa lemoniada zawsze smakuje najlepiej, tym bardziej, że wiecie z czego jest zrobiona i dowolnie możecie modyfikować słodycz napoju.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5274
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17188
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2493
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4676
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5274
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17188
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2493
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4676
Składniki
Rabarbar pokroić na plasterki. Przełożyć do garnka, dodać truskawki, cukier i porwane na mniejsze kawałki listki mięty. Limonkę i cytrynę wyszorować. Z owoców zetrzeć skórkę i dodać do garnka. Z limonki i cytryny wycisnąć sok i wlać do garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż rabarbar i truskawki puszczą sok i całkowicie się rozgotują.
Zawartość garnka przelać przez gęste sito, dokładnie odciskając owoce. Napój całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać mocno schłodzony z kostkami lodu.