Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wiosną i latem obowiązkowo musi pojawić się u mnie kilkukrotnie. Idealnie gasi pragnienie, więc świetnie sprawdzi się na spotkaniach w ogrodzie czy jako chłodzący napój na mniejsze i większe wakacyjne wyprawy ;) Domowa lemoniada zawsze smakuje najlepiej, tym bardziej, że wiecie z czego jest zrobiona i dowolnie możecie modyfikować słodycz napoju.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 30
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10311
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 106
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 943
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 30
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10311
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 106
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 943
Składniki
Rabarbar pokroić na plasterki. Przełożyć do garnka, dodać truskawki, cukier i porwane na mniejsze kawałki listki mięty. Limonkę i cytrynę wyszorować. Z owoców zetrzeć skórkę i dodać do garnka. Z limonki i cytryny wycisnąć sok i wlać do garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż rabarbar i truskawki puszczą sok i całkowicie się rozgotują.
Zawartość garnka przelać przez gęste sito, dokładnie odciskając owoce. Napój całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać mocno schłodzony z kostkami lodu.